Zwemblaasprobleem:

Laatst bijgewerkt: 21 maart 2025

 

Een probleem met de zwemblaas houdt in dat het gas in de zwemblaas niet goed wordt verwerkt. In plaats van terug te keren naar de bloedsomloop, waar het gas oorspronkelijk vandaan komt, blijft het in de zwemblaas zitten.

 

Wanneer een vis last heeft van zwemblaasproblemen, kunnen er twee situaties optreden: overdruk of onderdruk. Bij overdruk hoopt zich te veel gas op in de zwemblaas, wat ervoor zorgt dat de vis naar het oppervlak van het aquarium drijft en niet naar beneden kan zwemmen. Het gasoverschot houdt de vis als het ware drijvend. Bij onderdruk is het tegenovergestelde het geval: er bevindt zich te weinig gas in de zwemblaas, waardoor de vis naar de bodem zinkt en niet meer naar boven kan zwemmen.

 

Zwemblaasproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een plotselinge daling van de watertemperatuur, slecht uitgebalanceerde voeding (zoals een vitaminetekort), of een infectie van de zwemblaas. Infecties worden vaak veroorzaakt door wormen, bacteriën of parasieten. Door de uiteenlopende oorzaken is het moeilijk om het probleem direct te behandelen, en moet men soms inschatten wat de oorzaak kan zijn.

 

Als het probleem voortkomt uit slechte voeding, zoals een vitaminetekort, kan het helpen om JBL Atvitol vitamines te geven. Dit supplement bevat ook aminozuren. Daarnaast kunt u Sera Fishtamine toevoegen aan het dieet van de vis. Sera Fishtamine is ook geschikt om te gebruiken tijdens of na een ziekte. Als een infectie de oorzaak is, kan een behandeling met Colombo Bactyfec effectief zijn.

 

Een andere optie is watertherapie. Hiervoor plaatst u de vis in een klein bakje met net genoeg water om de vis volledig onder te dompelen. Gebruik uitsluitend water uit het aquarium om de vis niet verder te belasten. De beperkte bewegingsruimte dwingt de vis om op de bodem te blijven, wat hem helpt tot rust te komen en te herstellen. Houd de vis gedurende vijf dagen in dit bakje en voeg elke dag een kleine hoeveelheid aquariumwater toe. Begin de vis pas meer water te geven als hij tekenen van verbetering vertoont, zoals het weer proberen te zwemmen. Indien er geen verbetering optreedt, verleng dan de periode van rust en voeg water langzamer toe. Tijdens deze behandeling kan het nuttig zijn om de kuur met Bactyfec van Colombo voort te zetten. Zorg er altijd voor dat het water op de juiste temperatuur blijft en ververs dagelijks een kleine hoeveelheid, wederom met water uit het aquarium.


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 15-02-2025)

Rating: 5 sterren
2 stemmen