Laatst bijgewerkt: 28 februari 2025
IUCN-status: Niet bedreigd (2018)
Nederlandse naam: Zwarte neon.
Wetenschappelijke naam: Hyphessobrycon herbertaxelrodi.
Synoniemen:
Oorsprong: Brazilië.
Biotoop: Zuid-Amerikaans.
Geslachtsonderscheid: De vrouwtjes zijn groter en dikker dan de mannetjes.
Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.
pH: 6 tot 7.
GH: 1 tot 12.
Licht: Matig.
Beplanting: Dichte randbeplanting maar laat nog wel voldoende open zwemruimte over. Drijfplanten zijn aan te raden en dan kan tevens de verlichting wat sterker.
Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.
Stroming: Matig tot normaal.
Leeftijd: 5 jaar.
Lengte: 4 cm tot 6 cm.
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.
Aquariummaat: 60 cm.
Waterlaag: Midden.
Karakter: Zeer vreedzaam.
Aantal: Schooltje van minstens 6 vissen.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 3 dagen.
Bijzonderheden:
Kweekinfo: Het kweken met de Zwarte neon is moeilijk.
Zorg er altijd voor dat de vissen die u wilt gebruiken voor de kweek goed en rijkelijk gevoed zijn, bij voorkeur met gevarieerd voedsel, inclusief een ruime hoeveelheid levend voer. Vooral zwarte muggenlarven zijn bijzonder geschikt om de productie van eitjes bij het vrouwtje optimaal te stimuleren en op gang te brengen. De vissen hebben echter specifieke eisen als het gaat om de samenstelling van het water waarin ze leven. Het water moet zacht en zuur zijn; men dient te zorgen voor filtering over turf om de juiste waterkwaliteit te waarborgen. De pH-waarde moet zich tussen de 5,5 en 6 bevinden, terwijl de GH (totale hardheid) niet hoger mag zijn dan 4. Regenwater dat men opvangt en zuiver houdt, is uitermate geschikt voor dit doel en voldoet aan de vereisten. In de kweekbak is het verstandig om fijnbladige planten en/of Javamos te plaatsen, aangezien deze een ideale plek bieden voor de afzetting van de eitjes. Om de paring extra te stimuleren, kan men het beste het licht dimmen of temperen, want deze vissen paren uitsluitend in een omgeving met schemerlicht. Nadat de vissen 2 tot 3 dagen in de kweekbak hebben gezeten, kan men geleidelijk de temperatuur opvoeren naar circa 25 tot 27 graden Celsius. Dit kan bijvoorbeeld door dagelijks de temperatuur met 1 graad te verhogen.
Het vereist echter véél geluk of een paartje daadwerkelijk tot paring overgaat en vervolgens succesvol eitjes afzet. Mocht men dit geluk hebben, dan is het essentieel om direct na de ei afzetting de ouderdieren uit de kweekbak te verwijderen. Dit is belangrijk omdat de ouders anders geneigd zijn de eitjes op te eten, wat het succes van de kweek volledig teniet kan doen.
De eitjes zullen na een periode van ongeveer 3 dagen uitkomen, afhankelijk van de omstandigheden. Zodra de jongen beginnen te zwemmen, kan men starten met het opkweken van deze jonge visjes. Hiervoor is het gebruik van infuus, fijn stofvoer en pantoffeldiertjes zeer geschikt als eerste voeding. Naarmate de jongen groter worden, kan men overschakelen op voedzamer voer zoals Artemia-naupliën.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 28-02-2025)