Laatst bijgewerkt: 23 februari 2025
IUCN-status: Niet bedreigd (2009)
Nederlandse naam: Kaap Lopez.
Wetenschappelijke naam: Aphyosemion australe.
Synoniemen: Haplochilus calliurus australis, Aphyosemion calliurus australis, Aphysemion australe australe, Panchax polychromus, Aphyosemion polychromum,
Aphyosemion australe hjerresensii, Aphyosemion hjerresensii, Haplochilus cameronensis.
Oorsprong: West-Afrika (Gabon).
Biotoop: West-Afrikaans.
Geslachtsonderscheid: Mannetje is veel kleurrijker dan het vrouwtje en het vrouwtje heeft een afgeronde staartvin.
Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.
pH: 6 tot 7.
GH: 5 tot 8.
Licht: Matig.
Beplanting: Dichte beplanting maar zorg wel dat er voldoende zwemruimte over blijft. Drijfplanten worden ook op prijs gesteld en dan kan de verlichting wat sterker.
Bodembedekking: Zand of grind.
Stroming: Zwak.
Leeftijd: 3 jaar.
Lengte: 4 tot 6 cm.
Voedsel: Droogvoer en diepvriesvoer.
Aquariummaat: 80 cm.
Waterlaag: Midden.
Karakter: Semi agressief.
Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes.
Geschikt voor: Ervaren aquariaan.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Beter van niet.
Tijd voor uitkomen eitjes: 10 tot 14 dagen.
Bijzonderheden: Er zijn verschillende kleurvariëteiten.
Kweekinfo: Het kweken met de Kaap Lopez is redelijk eenvoudig.
De kweekbak moet niet al te klein zijn gezien de lange periode die de ouders daar moeten verblijven. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden, zodat de vissen comfortabel kunnen bewegen gedurende deze tijd. Aan de inrichting van de kweekbak worden weinig eisen gesteld, en een bodembedekking is niet noodzakelijk. Wil men echter toch graag een bodembedekking aanbrengen, dan kan men gebruik maken van uitgekookte turfmolm, wat een veilige optie is voor de vissen. Voor het afzetten van de eitjes kan men "kweekkwasten (afzetmoppen)" aanbrengen, die het proces vergemakkelijken. Een temperatuur van 23 graden Celsius gecombineerd met zacht en zuur water, met een pH-waarde van 6.8, biedt de meest ideale omstandigheden voor een succesvolle kweek. Het is aan te raden om elke dag ongeveer 40 tot 60% van het water te verversen voor optimale waterkwaliteit. Voor de voeding van de vissen is het goed om een variëteit aan te bieden, zoals vlokkenvoer, diepvriesvoer en levend voer, waarmee men ervoor zorgt dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen.
Het paren kan enkele weken in beslag nemen, afhankelijk van de omstandigheden en de vissen zelf. Het is van groot belang om geduldig te blijven gedurende deze periode. Haal na ongeveer 3 weken het koppel voorzichtig uit de kweekbak om stress of overbelasting te voorkomen. Breng de temperatuur daarna terug naar 18 graden Celsius, wat helpt om de kweekbak in een stabiele toestand te brengen voor de volgende fase. Zorg er ook voor dat de kweekbak donker staat, aangezien dit een prettige omgeving biedt voor de eitjes en het uitkomen ervan stimuleert.
De eitjes komen na een periode van 10 tot 14 dagen uit, afhankelijk van de specifieke omstandigheden in de kweekbak. Zodra de jonge visjes beginnen te zwemmen, kan men ze direct voeren met geschikt voedsel. Gebruik hiervoor Artemia-naupliën, gezeefde Cyclops, Daphnia en grindalwormpjes, die allemaal uitstekende voedingsopties vormen. Deze voersoorten bevatten de essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling van de jongen.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 23-02-2025)