© Foto's boven: Hans Harreveld

© Foto: Loek van der Klugt

IUCN-status: Kwetsbaar (2010)

Nederlandse naam: Dwergkogelvis.

Wetenschappelijke naam: Carinotetraodon travancoricus.

Synoniemen: Tetraodon travancoricus, Monotreta travancoricus.

Oorsprong: Zuidwest India (Malabar).

Water: Zoetwater.

Geslachtsonderscheid: De vrouwtjes hebben een wat rondere vorm dan de mannetjes. Verder hebben de mannetjes een donkere lijn over de buik lopen en "rimpels" achter hun ogen, de vrouwtjes hebben dit niet.

Temperatuur: 23 - 26 graden Celsius.

pH: 6 - 7,8.

GH: 6 - 16.

KH: 5 - 10.

Licht: Zwak tot matig.

Beplanting: Zeer dichte beplanting, zorg ook dat de zichtlijnen goed onderbroken zijn met planten of andere objecten.

Bodembedekking: Zand of afgerond grind. Verder worden stukken (kien)hout, takken, rotsen en stenen zeker ook op prijs gesteld. 

Stroming: Zwak. Ze hebben wel een zeer sterke filter nodig, maar de stroming moet zwak zijn.

Leeftijd: 10 jaar.

Lengte: 2,5 cm.

Voedsel: Levend voer zoals slakken, (dwerg)garnalen, rode muggenlarven, mysis, watervlooien, artemia en tubifex (niet teveel van geven). Verder diepvriesvoer en soms worden garnalensticks geaccepteerd.

Aquariummaat: Het aquarium dient een inhoud van 40 liter te hebben voor 1 dwergkogelvis. Voor elke volgende dwergkogelvis dient men 20 liter per vis extra te rekenen.

Waterlaag: Midden en onder.

Karakter: De dwergkogelvis is het meest vredelievend van alle soorten kogelvissen. Het is echter wel een vinnenbijter naar andere vissoorten, zeker als hij honger heeft of zich verveeld.

Activiteit: Is behoorlijk actief, zeer nieuwsgierig en behoorlijk intelligent. Zijn eigenaar zal hij dan ook al snel leren herkennen.

Aantal: 1 mannetje met 3 vrouwtjes of een groep(je). Hou er wel rekening mee dat het territoriale vissen zijn. Het aquarium dient zwaar beplant te zijn met gebroken zichtlijnen.

Geschikt voor: Ervaren aquariaan.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Eventuele medebewoners: Kan worden samengehouden met snel zwemmende medebewoners zonder lange vinnen.

Tijd voor uitkomen eitjes: 3 tot 5 dagen.

Bijzonderheden: De dwergkogelvis is enorm vatbaar voor nitriet en ammoniak in het aquariumwater. Het is daarom sterk aanbevolen regelmatig water te verversen. Dit geldt voor alle kogelvissen, maar de dwergkogelvis is er nog extra vatbaarder voor.

Alle kogelvissen zijn slordige eters, het is daarom aanbevolen om een goede filter met een overcapaciteit te gebruiken.

Kweekinfo: Het kweken met de dwergkogelvis is vrij moeilijk maar wel mogelijk.

 

Het beste kan men dan 1 mannetje met 3 vrouwtjes nemen. Zorg voor een afzetmop of Javamos waarin de eitjes kunnen worden afgezet.

Het afzetten van de eitjes kan worden gestimuleerd door een gedeelte water te vervangen door water wat iets kouder is dan het oude water, dit simuleert een regenbui.

Nu moet men de vissen goed in de gaten houden en kijken of er een paartje ontstaat wat wil gaan paren. Is dat gelukt dan zal het vrouwtje een duik in de afzetmop of het Javamos doen gevolgd door het mannetje en daar de eitjes afzetten waar ze gelijk door het mannetje worden bevrucht. Dit zal een aantal keren achter elkaar gebeuren.

Het beste kan men na de paring de afzetmop of het Javamos in een aparte kweekbak overplaatsen. Zorg er dan wel voor dat er vers water langs de eitjes blijft stromen anders gaan ze schimmelen. Dat kan gedaan worden door de luchtbelletjes van een luchtpomp er langs te laten stromen. De jongen kunnen worden gevoerd met microwormpjes en later met grindalwormpjes en pas uitgekomen artemia.