Laatst bijgewerkt: 24 maart 2025
Je hebt een aquarium gekocht en wilt hem opstarten, maar houd rekening met het formaat. Een aquarium blijkt vaak te klein zodra je ermee begint, dus kies bij voorkeur een zo groot mogelijke bak.
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst na te denken over wat je in je aquarium wilt houden. Wil je bijvoorbeeld planten? Grote of kleine vissen? Of misschien garnalen of kreeften? Daarnaast is het goed om te bepalen hoeveel tijd je per week wilt besteden aan het onderhoud van je aquarium. Op basis hiervan kun je de inrichting en de grootte van het aquarium aanpassen. Lees je ook alvast in over de behoeften van de dieren die je wilt houden.
Wanneer je weet wat je wilt, kun je het aquarium op de juiste plek installeren. Zorg ervoor dat je het niet te dicht bij een raam plaatst, want zonlicht dat door het raam schijnt, kan algenvorming in de bak veroorzaken.
Controleer of het aquarium waterpas staat.
Breng vervolgens, indien gewenst, een achtergrond aan.
Je kunt kiezen uit verschillende opties zoals een poster, zwarte folie, verf, achtergrondplaten (meestal van tempex), of een 3D-achterwand. Denk hier goed over na, want zodra het aquarium staat en is ingericht, is het lastig om de achtergrond nog te wijzigen. Bekijk de vier foto's hieronder om te zien hoeveel impact een achtergrond kan hebben.
Als je kiest voor een 3D-achterwand, moet je deze eerst stevig vastzetten met een speciale aquariumkit.
Zorg ervoor dat de achterwand volledig vastgekit is, zodat er geen water of dieren achter kunnen komen.
Laat de kit daarna goed uitharden. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing om te weten hoelang dit duurt.
Aquarium zonder achtergrond
© Foto: Mina Sophia Frederik
Aquarium met geschilderde achtergrond
© Foto: Marck Knevel
Aquarium met achtergrondplaten
© Foto: Mike Kolp
Aquarium met 3D achtergrond
© Foto: Wesley Cox
Nu ga je aan de slag met het inrichten van de bodem van je aquarium.
Bij het kiezen van de bodem moet je al nadenken over de planten en eventuele dieren die je eraan wilt toevoegen.
Veel aquariumliefhebbers met een goed beplant aquarium maken gebruik van een voedingsbodem.
Een voedingsbodem heeft zowel voordelen als nadelen. Het grootste voordeel is dat het rijk is aan essentiële voedingsstoffen voor planten, wat een goede start van de planten bevordert. Het nadeel is echter dat een voedingsbodem na verloop van tijd uitgewerkt raakt. Dit kan leiden tot bodemrot, wat niet alleen voor een vieze geur zorgt (te herkennen aan luchtbellen en een 'rotte eieren'-lucht), maar ook je waterkwaliteit ernstig beïnvloedt. In het ergste geval kan dit leiden tot vissterfte.
Wanneer de voedingsbodem uitgewerkt raakt, moet deze vervangen worden, wat betekent dat je het hele aquarium moet leegmaken. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het gebruik van kleibolletjes of rootsticks die je direct bij de wortels van planten toevoegt, in plaats van een voedingsbodem.
De voedingsbodem wordt altijd onder de bodembedekking geplaatst. Voor de bodembedekking kun je kiezen uit verschillende materialen, zoals grind, zand of kiezels. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar zand, en dan specifiek filterzand, omdat dit niet dichtslibt. Bovendien is zand veiliger voor bodemdieren, aangezien grind vaak te scherp is en de vissen kan beschadigen.
Vergeet niet om het zand of grind goed schoon te maken voordat je het in je aquarium plaatst. Dit doe je door het grondig te wassen in een teiltje. Voeg steeds een kleine portie toe, roer het goed door met je handen, en spoel totdat het water helder blijft. Herhaal dit proces totdat al het zand of grind schoon is.
Wanneer de bodem in de bak zit, kun je beginnen met de inrichting.
Start met het plaatsen van de filter en eventueel de verwarming, maar steek de stekkers nog niet in het stopcontact. De inrichting van je aquarium kan uit allerlei elementen bestaan: van natuurlijke materialen zoals kienhout, veenhout en stenen, tot decoratieve beeldjes en ornamenten. De keuze hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur.
Als je hout wilt gebruiken, houd er dan rekening mee dat dit vaak droog is bij aanschaf en dus zal drijven. Sommige mensen raden aan om hout uit te koken, maar dit is iets wat je absoluut niet moet doen, zelfs niet als een winkel dat adviseert. Het koken verandert de structuur van het hout, maakt het zachter en bevordert rotting. Voorbewerken door het hout een tijd in water te weken is vaak voldoende.
Bij het vullen van je aquarium kun je ervoor kiezen om een vuilniszak of een bord op de bodem te plaatsen. Hierdoor wordt voorkomen dat het zand zich met het water mengt. Vul het aquarium vervolgens langzaam met water, bijvoorbeeld met een emmer of een tuinslang.
Nu je aquarium gevuld is, kun je nadenken over de planten die je wilt toevoegen. Dit kun je vooraf al plannen, zodat je de planten klaar hebt liggen. Let bij het kiezen van planten op hun specifieke behoeften, zoals de gewenste watertemperatuur en de voorkeur voor zacht, zuur of harder water. Veel websites bieden uitgebreide informatie over aquariumplanten en hun vereisten.
Houd ook rekening met de plaatsing van de planten. Er zijn hoge planten voor de achterzijde van de bak, middelgrote planten voor het midden en lage planten voor de voorzijde. Verwijder voor het plaatsen van de planten eventuele slechte bladeren en maak de wortels vrij van het wol. Spoel de planten grondig af onder lauwwarm water om slakkeneieren en vuil te verwijderen. Daarna kun je de planten op de gewenste plek in je aquarium zetten.
Als de planten geplaatst zijn, begint het indraaien van je aquarium. Dit is een cruciale fase die meestal 3 tot 6 weken duurt. Gedurende deze tijd kun je wekelijks 10% van het water verversen en de waterwaarden controleren. Hoewel je dit zelf met een druppeltest kunt doen, is het in het begin aan te raden om dit door een aquariumwinkel te laten doen. Zorg ervoor dat de nitrietpiek voorbij is voordat je vissen toevoegt, omdat nitriet extreem giftig is voor vissen.
Tijdens de opstartfase kun je het bacterieleven in je filter stimuleren door na een waterverversing een algentablet in het water te doen. Dit tablet zal gaan rotten en afvalstoffen afgeven, wat als voeding dient voor de nuttige bacteriën in je filter.
Wanneer de waterwaarden stabiel zijn, kun je beginnen met het uitkiezen van je vissenbestand. Bezoek een aquariumwinkel en maak foto’s van de vissen die je mooi vindt, inclusief de naamplaatjes (bij voorkeur ook de wetenschappelijke naam). Ga vervolgens thuis onderzoek doen naar de vereisten van deze vissen. Let op zaken zoals waterwaarden, minimale aquariumgrootte, sociale behoeften (bijvoorbeeld scholen, koppels of solitaire soorten), karakter (bijvoorbeeld agressief of vreedzaam), en de inrichting die ze prefereren.
Koop nooit impulsief vissen zonder eerst grondig onderzoek te doen. Stem je vissenbestand af op dezelfde waterwaarden en behoeften, zodat alle dieren in je aquarium zich op hun gemak voelen. Voeg de vissen niet allemaal tegelijk toe, maar introduceer ze geleidelijk in kleine groepen.
Met geduld, planning en zorg kun je een prachtig aquarium opbouwen. Veel succes en vooral veel plezier met je nieuwe aquarium!
Boodschappenlijstje:
Wilt u een overzicht van aquariumplanten bekijken? Klik dan op de foto hieronder.
Voorbeelden bekijken van aquaria van anderen? KLIK HIER!
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 15-02-2025)