Laatst bijgewerkt: 28 februari 2025
IUCN-status: Niet bedreigd (2011)
Nederlandse naam: Roodoog kogelvis.
Wetenschappelijke naam: Carinotetraodon lorteti.
Synoniemen: Tetrodon lorteti, Tetraodon lorteti, Tetraodon werneri, Carinotetraodon chlupatyi, Tetraodon somphongsi, Tetrodon sompongsei, Monotreta tiranti, Tetraodon borneensis.
Oorsprong: Indochina, Maleisie en Indonesie (Cambodia, Laos, Maleisië, Thailand en Vietnam).
Water: Zoetwater.
Geslachtsonderscheid: Het mannetje is een stuk groter dan het vrouwtje en het kleurpatroon vertoont een groot verschil. Verder heeft het mannetje een "keel" die hij kan uitzetten tijdens de paring of als hij bedreigd wordt.
Temperatuur: 23 - 26 graden Celsius.
pH: 6 - 7,8.
GH: 6 - 16.
KH: 5 - 10.
Licht: Matig.
Beplanting: Dichte beplanting en drijfplanten.
Bodembedekking: Fijn afgerond zand of fijn afgerond grind. Verder worden stukken (kien)hout, rotsen en stenen zeker ook op prijs gesteld.
Stroming: Zwak tot matig. Ze hebben wel een zeer sterke filter nodig, maar de stroming moet hooguit matig zijn.
Leeftijd: 5 jaar.
Lengte: 4,5 cm.
Voedsel: Levend en diepvriesvoer zoals slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels en andere schaaldieren.
Aquariummaat: Het aquarium dient een inhoud van 75 liter te hebben voor 1 roodoog kogelvis. Voor elke volgende roodoog kogelvis dient men 50 liter per vis extra te rekenen.
Waterlaag: Midden en onder.
Karakter: Zeer agressief.
Activiteit: Overdag rust de vis, na zonsondergang wordt hij actief en gaat hij op jacht.
Aantal: Solitair of paartje. Hou er wel rekening mee dat het zeer territoriale vissen zijn. Het aquarium dient zwaar beplant te zijn met gebroken zichtlijnen en veel schuilplaatsen.
Geschikt voor: Ervaren aquariaan.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.
Eventuele medebewoners: Geen andere medebewoners bijhouden, de meeste vermoorden of verwonden alles wat ze tegenkomen en zeker geen 2 mannetjes bij elkaar doen.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 3 dagen.
Bijzonderheden: Zoals alle kogelvissen zijn ze gevoelig voor nitriet en ammoniak. Geregeld water verversen is dus aan te bevelen.
Alle kogelvissen zijn slordige eters, het is daarom aanbevolen om een goede filter met een overcapaciteit te gebruiken.
Kweekinfo: Als het paartje elkaar het hof gaat maken, worden de eitjes graag afgezet tussen het fijne en zachte Javamos, dat een essentieel onderdeel vormt van hun voortplantingsomgeving (zorg dus dat dat aanwezig is), waar ook de bevruchting plaatsvindt. Het vrouwtje toont na de ei-afzetting geen enkele verdere interesse in haar kroost en richt haar aandacht elders, terwijl het mannetje een toegewijde rol op zich neemt en volledig verantwoordelijk wordt voor de zorg van het nest. Voor de veiligheid en het welzijn van het vrouwtje kan het verstandig zijn om haar na deze fase uit de omgeving te verwijderen.
Na ongeveer drie dagen komen de jongen langzaam tevoorschijn uit de eitjes, waarna ze nog gedurende twee dagen kunnen teren op de voedingsstoffen uit hun eierdooier. Zodra deze voorraad op is, beginnen ze actief rond te zwemmen en dienen ze gevoerd te worden met klein levend voer. Een uitstekende keuze hiervoor is bijvoorbeeld pas uitgekomen artemia, dat een perfecte eerste voeding vormt voor de jonge visjes.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 28-02-2025)