Stress:

Laatst bijgewerkt: 21 maart 2025

 

Stress bij vissen komt vaker voor dan je zou denken. Maar wat houdt het precies in? Hoe kun je het herkennen, en belangrijker nog: wat kun je eraan doen?

 

Stress bij vissen ontstaat vaak door een ongunstige watersamenstelling, zoals te zuur water, een te hoog ammoniakgehalte of een gebrek aan zuurstof. Andere mogelijke oorzaken zijn roofdieren in of rondom het aquarium, zoals roofvissen of zelfs een nieuwsgierige kat die voor het aquarium zit te loeren. Daarnaast kan een overbezet aquarium stress veroorzaken, net als temperatuurschommelingen, vervuild water, het vangen van een vis of het transport ervan. Al deze factoren kunnen vissen flink onder druk zetten, waardoor ze vatbaarder worden voor ziektes en in ernstige gevallen zelfs kunnen overlijden.

 

Symptomen van stress bij vissen zijn onder andere een versnelde ademhaling, groeiachterstand en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Ook gedragsveranderingen kunnen wijzen op stress, zoals proberen uit het water te springen, constant rondjes zwemmen of zenuwachtig heen en weer bewegen langs de voorruit. Sommige vissen trekken zich juist terug en blijven stil in een hoekje van het aquarium zitten, wat eveneens een teken kan zijn van stress.

 

Wat kun je doen om stress bij vissen te verminderen? Begin met het testen van de waterkwaliteit. Zijn er afwijkingen, los deze dan zo snel mogelijk op. Heb je roofvissen in het aquarium? Overweeg dan om deze van de andere vissen te scheiden. Als een kat in huis het aquarium als entertainment ziet, zorg dan dat de kat geen toegang heeft tot het aquarium of bedek het glas. Bij vervuild water is het belangrijk om het aquarium grondig schoon te maken en een deel van het water te verversen. Vermijd temperatuurschommelingen zoveel mogelijk. Mocht bijvoorbeeld de verwarming kapotgaan, grijp dan direct in. Een overbevolkt aquarium kan worden opgelost door enkele vissen naar een ander verblijf te verplaatsen.

 

Vangen en transporteren van vissen is soms onvermijdelijk, maar dit kun je met zorg aanpakken. Zorg ervoor dat het water in de transportzak op de juiste temperatuur blijft, bijvoorbeeld door de zak in kranten te wikkelen om afkoeling te voorkomen. Bij aankomst is het belangrijk om de vissen niet direct in het aquarium te plaatsen. Laat de transportzak minimaal een half uur in het aquarium drijven, zodat het water in de zak dezelfde temperatuur krijgt als het aquariumwater.

 

Daarnaast zijn er producten verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken die helpen om stress bij vissen te verminderen. Zo is het filtermedium van Easy Life speciaal ontwikkeld voor aquaria. Dit natuurlijke, veilige product stabiliseert de waterkwaliteit en helpt stress te voorkomen. Een ander effectief middel is Voogle van Easy Life, dat de gezondheid en het immuunsysteem van vissen versterkt. Door de bescherming tegen ziektekiemen verlaagt Voogle eveneens het stressniveau van je vissen.


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 15-02-2025)

Rating: 0 sterren
0 stemmen