IUCN-status: Niet geëvalueerd
Nederlandse naam: Rode zweepstaartmeerval, Rode heksenwels, L010a.
Wetenschappelijke naam: Rineloricaria sp. Red (L010a).
Synoniemen:
Oorsprong: Onbekend, men weet niet of deze soort uit het wild komt of een kweekvorm is.
Biotoop: Zuid-Amerikaans.
Geslachtsonderscheid: De mannetjes krijgen korte stekels op het eind van hun kop en borstvinnen.
Temperatuur: 22 - 28 graden Celsius.
pH: 5,8 tot 7,8.
GH: 6 tot 13.
Licht: Matig.
Beplanting: Dichte beplanting, enkele drijfplanten zijn aan te raden om het licht wat te dempen.
Bodembedekking: Bij voorkeur fijn afgerond zand, eventueel is fijn afgerond grind ook een mogelijkheid. Stukken (kien)hout, stenen, rotsen en takken waarmee schuilplaatsen zijn gemaakt mogen zeker niet ontbreken.
Stroming: Matig.
Leeftijd: 10 jaar.
Lengte: Tot circa 12 cm.
Voedsel: Levend voer, droogvoertabletten en groenvoer.
Aquariummaat: 80 cm.
Waterlaag: Bodembewoner.
Karakter: Vreedzaam.
Aantal: Solitair of als groepje.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, wel moeten er voldoende schuilplaatsen voor deze vis aanwezig zijn want het is een nachtdier en hij moet zich dus overdag kunnen verstoppen.
Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 4 tot 5 dagen.
Bijzonderheden:
Kweekinfo: Mogelijk maar lastig.
Het mannetje zoekt zorgvuldig een geschikte plek uit voor de ei-afzetting, wat meestal een grot of een pijp van ongeveer 25 mm doorsnee is, die specifiek voor dit doel in het aquarium is geplaatst. Nadat de eitjes zorgvuldig zijn afgezet en bevrucht, neemt het mannetje de verantwoordelijkheid op zich om het nest constant te bewaken tegen mogelijke gevaren. Na een periode van ongeveer 4 tot 5 dagen komen de jongen tevoorschijn uit de eitjes, en na nog eens 2 tot 3 dagen beginnen ze vrij rond te zwemmen in het water.
De jongen moeten vanaf dit moment voortdurend toegang hebben tot voedsel, anders lopen ze het risico om snel te verhongeren. Het plaatsen van hun kweekbak op een zonnige plek biedt het voordeel dat er algen beschikbaar zijn die ze direct kunnen eten. Daarnaast kunnen ze vanaf het begin worden gevoerd met groenten zoals spinazie en boerenkool, die ze gretig verorberen. Wel is het verstandig om de groenten voor te bereiden door deze een paar dagen in water te laten weken, zodat ze zachter worden en daardoor makkelijker te verteren zijn voor de jongen. Het is ook belangrijk te bedenken dat ze erg gevoelig zijn voor schommelingen in de waterkwaliteit, dus het is essentieel om dagelijks een klein deel van het water te verversen om deze kwaliteit stabiel en gezond te houden.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 03-03-2025)