Laatst bijgewerkt: 22 februari 2025

© Foto: Tropische vissengids

IUCN-status: Niet bedreigd (2014)

Nederlandse naam: Pantsermeerval weitzmani.

Wetenschappelijke naam: Hoplisoma weitzmani.

Synoniemen: Corydoras weitzmani.

Oorsprong: Brazilië en Peru.

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Volwassen vrouwtjes zijn voller gebouwd dan het mannetje.

Temperatuur: 23 - 26 graden Celsius.

pH: 6 tot 7,5.

GH: 2 tot 10.

Licht: Normaal.

Beplanting: Normale beplanting, bij gebruik van drijfplanten er wel voor zorgen dat er grote open stukken zijn waar ze lucht kunnen happen.

Bodembedekking: Gebruik fijn afgerond zand anders kunnen hun baardharen beschadigen. Verder de bak inrichten met schuilholen, kienhout, grotten en stenen.

Stroming: Matig tot sterk.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte: 5,5 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer, groenvoer en levend voer.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Bodembewoner.

Karakter: Vreedzaam.

Aantal: Groepsvis, minimaal 6.

Geschikt voor: Beginners.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits er voldoende schuilplaatsen aanwezig zijn.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 5 tot 7 dagen.

Bijzonderheden: 

Kweekinfo: Het kweken van deze soort is niet moeilijk.

Neem een aparte kweekbak voor het beste kweekresultaat, zodat de vissen in een optimale omgeving kunnen worden geplaatst. Plaats 2 mannetjes en 1 vrouwtje in de kweekbak om de kweek te starten. Voer de vissen gedurende een week lang met zéér gevarieerd voer, zoals droogvoer, diepvriesvoer en ook levend voer, om ze in optimale conditie te brengen. Daarna laat men langzaam de temperatuur geleidelijk aan zakken naar ongeveer 19 graden Celsius, wat de natuurlijke omstandigheden nabootst, of men kan ook een gedeelte van het water verversen en vervangen door kouder water voor een aanvullend effect.

De vissen zullen dan doorgaans die nacht, of de daarop volgende nacht, al overgaan tot de ei-afzetting. Zodra de eitjes zijn afgezet, dient men prompt de volwassen vissen te verwijderen uit de kweekbak, aangezien ze anders de eitjes zullen opeten wat het broedproces in gevaar brengt. Zorg er bovendien voor dat de verlichting boven de kweekbak niet te fel is, omdat te veel licht ervoor kan zorgen dat de eitjes beschimmelen, wat hun overlevingskansen significant vermindert.

De eitjes komen na een periode van ongeveer 5 tot 7 dagen uit, afhankelijk van de temperatuur en waterkwaliteit. Men kan de jongen voorzichtig en verantwoord opvoeden door ze te voeren met kleine, voedzame ongewervelden zoals Cyclops en Artemia-naupliën, die uitstekend geschikt zijn als eerste voer voor jonge visjes.


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 22-02-2025)

Rating: 0 sterren
0 stemmen