Laatst bijgewerkt: 17 februari 2025

© Foto's boven: Ed Overmars

© Foto: Koen Vaske

IUCN-status: Niet geëvalueerd

Nederlandse naam: Blauwe dwergcichlide.

Wetenschappelijke naam: Apistogramma trifasciata.

Synoniemen: Biotodoma trifasciatus, Apistogramma trifasciatum trifasciatum, Heterogramma trifasciatum maciliense, Apistogramma maciliense, Apistogramma maciliensis, Heterogramma trifasciatum maciliense, Apistogramma trifasciatum haraldschultzi.

Oorsprong: Brazilië en Paraguay.

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Het mannetje is niet alleen groter, maar ook opvallender gekleurd dan het vrouwtje.

Temperatuur: 20 - 27 graden. In de natuur zijn deze visjes gewend aan schommelende temperaturen. Het is belangrijk om dit in het aquarium na te bootsen, omdat ze anders aanzienlijk korter zullen leven.

pH: 6 tot 6,5.

GH: 3 tot 6.

Licht: Zwak tot matig.

Beplanting: Normale beplanting.

Bodembedekking: Ze geven de voorkeur aan een zanderige bodem en stellen daarnaast gedroogd bladafval op prijs. Bladeren van bijvoorbeeld beuken, eiken of Ketapang-amandelbomen zijn hiervoor uitermate geschikt.

Stroming: Zwak tot matig.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte: Mannetje 6 cm, vrouwtjes rond de 4 tot 5 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en klein levend voer.

Aquariummaat: 80 cm.

Waterlaag: Boven en midden.

Karakter: Vreedzaam. Zorg voor een rustige en stressvrije leefomgeving met voldoende schuilplekken, zoals kokosnoten, kienhout en planten. Let er tijdens de paartijd op dat ze kunnen graven in de bodem, zodat je hierop voorbereid bent.

Aantal: Eén mannetje met twee of drie vrouwtjes of in een groep. In het geval van een groep is het belangrijk om minimaal drie mannetjes en het dubbele aantal vrouwtjes te hebben.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits samengehouden met niet al te drukke vissen.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na een paar dagen.

Bijzonderheden: Ze stellen hoge eisen aan het water: het moet kalkarm en licht zuur zijn. Zorg ervoor dat het water regelmatig wordt ververst en houd de watersamenstelling constant om problemen te voorkomen.

Kweekinfo: De kweek met de Apistogramma trifasciata is erg lastig.

Voor een succesvolle kweek is het absoluut essentieel dat het water in de kweekbak zeer zacht is, bij voorkeur met een hardheid van slechts 2 tot 5 Gh, en dat het bovendien een zure pH-waarde heeft. Zonder het zorgvuldig creëren en behouden van deze specifieke omstandigheden zal de kweek hoogstwaarschijnlijk niet slagen. De ouders zoeken en kiezen zorgvuldig een geschikte schuilplaats om hun eitjes af te zetten; een halve kokosnoot blijkt hiervoor een ideale keuze te zijn en biedt de nodige veiligheid. Tijdens de kweekperiode leggen de vissen doorgaans ongeveer 100 eitjes. Het vrouwtje neemt daarna de verantwoordelijkheid op zich om de eitjes nauwkeurig te bewaken en zorgvuldig te verzorgen, terwijl het mannetje zich volledig richt op het beschermen van het territorium rondom de kweekplek.

Wanneer de eitjes uiteindelijk uitkomen, blijft het vrouwtje zeer toegewijd de jongen nog enkele weken verzorgen. Interessant genoeg, als er zich meerdere vrouwtjes met jongen in hetzelfde aquarium bevinden, zullen ze zelfs samenwerken en gezamenlijk zorg dragen voor elkaars jongen. De jongen kunnen succesvol en gezond grootgebracht worden door ze te voeren met voedzame artemia-naupliën.


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 17-02-2025)

Rating: 0 sterren
0 stemmen


👉 Misschien vindt u onderstaande Apistogramma soorten ook interessant: