Pangasius
Laatst bijgewerkt: 15 februari 2025

Over de Pangasius doen de meest bizarre verhalen de ronde op het internet. Dat komt vaak doordat mensen niet precies weten over welke vis het gaat. Er bestaan namelijk verschillende soorten Pangasius (zie de lijst onderaan deze pagina). Zo heeft de een het over de Pangasius pangasius, terwijl een ander de Pangasius sanitwongsei bedoelt, zonder dat men dit goed beseft. Want zeg nou zelf, "een Pangasius is een Pangasius," toch.
Maar wat is nu WEL waar en wat is NIET waar? Op deze pagina zetten we de feiten op een rij, zodat iedereen eindelijk weet hoe het zit met deze bijzondere vis.
Laten we beginnen met de Pangasius hypophthalmus, ook bekend als de Pangasius sutchi (zie foto). Deze vis wordt vaak verkocht onder de naam "Blauwe mini-haai" en is de soort waar we het hier over hebben. Dit is de Pangasius die regelmatig in tuincentra en aquariumzaken wordt aangeboden.
Andere Pangasius-soorten worden zelden verkocht. Heel soms wordt een andere soort, zoals de Pangasius sanitwongsei, op verzoek geleverd, helaas maar waar.
Hiermee komen we meteen bij de eerste "fabel". Er wordt vaak beweerd dat de vis meer dan 3 meter lang kan worden. Dit klopt niet! De Pangasius hypophthalmus groeit maximaal tot 130 cm. De Pangasius pangasius kan inderdaad 3 meter lang worden, maar dat is niet de vis waar het hier om gaat. De Blauwe mini-haai blijft dus aanzienlijk kleiner.
Wat wel waar is: deze vissen horen absoluut niet thuis in een aquarium. Zelfs de kleinste Pangasius-soort wordt simpelweg te groot. Bovendien zijn het zeer nerveuze dieren. Dit zie je terug in hun gedrag: ze zwemmen onrustig heen en weer langs het glas van het aquarium, schrikken snel, en kunnen in paniek door het aquarium schieten. Daarbij botsen ze vaak tegen objecten, wat tot verwondingen kan leiden.
Een andere mythe is dat een te grote Pangasius wel in een vijver kan worden uitgezet. Dit is onjuist. Het gaat om een tropische vis die water nodig heeft van minimaal 22 graden Celsius. In ons klimaat is dat onmogelijk het hele jaar door te garanderen.
De eindconclusie: Koop deze vis niet, hoe prachtig hij er ook uitziet. Hij hoort niet in een aquarium, en ook niet in een vijver. En mocht je je afvragen of hij 3 meter wordt: nee, de Blauwe mini-haai wordt maximaal 130 cm.
De verschillende Pangasius soorten:
-
Pangasius bocourti Sauvage, 1880
-
Pangasius conchophilus Roberts & Vidthayanon, 1991
-
Pangasius djambal Bleeker, 1846
-
Pangasius elongatus Pouyaud, Gustiano & Teugels, 2002
-
Pangasius humeralis Roberts, 1989
-
Pangasius (sutchi) hypophthalmus Sauvage, 1879
-
Pangasius kinabatanganensis Roberts & Vidthayanon, 1991
-
Pangasius krempfi Fang & Chaux, 1949
-
Pangasius kunyit Pouyaud, Teugels & Legendre, 1999
-
Pangasius larnaudii Bocourt, 1866
-
Pangasius lithostoma Roberts, 1989
-
Pangasius macronema Bleeker, 1850
-
Pangasius mahakamensis Pouyaud, Gustiano & Teugels, 2002
-
Pangasius mekongensis Gustiano, Teugels & Pouyaud, 2003
-
Pangasius micronemus (Bleeker, 1846)
-
Pangasius myanmar Roberts & Vidthayanon, 1991
-
Pangasius nasutus (Bleeker, 1863)
-
Pangasius nieuwenhuisii (Popta, 1904)
-
Pangasius pangasius (Hamilton, 1822)
-
Pangasius polyuranodon Bleeker, 1852
-
Pangasius rheophilus Pouyaud & Teugels, 2000
-
Pangasius sabahensis Gustiano, Teugels & Pouyaud, 2003
-
Pangasius sanitwongsei Smith, 1931
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 15-02-2025)