© Foto's: Stan De Jong

IUCN-status: Niet geëvalueerd

Nederlandse naam: Zwartgevlekte tandkarper "auratus".

Wetenschappelijke naam: Phalloceros caudimaculatus reticulatus auratus.

Synoniemen: 

Oorsprong: Centraal en Zuid-Amerika.

Biotoop: Centraal en Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Mannetjes hebben een tot gonopodium (geslachtsorgaan) omgevormde vin onderaan de buik. Ook is het mannetje kleiner dan het vrouwtje. Als het mannetje volgroeid is wordt zijn lichaam platter.

Temperatuur: 16 - 24 graden Celsius.

pH: 7 tot 8.

GH: 8 tot 15.

Licht: Normaal.

Beplanting: Dichte beplanting met wat drijfplanten en enkele open zwemruimtes.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat stukken (kien)hout, stenen of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Zwak tot matig.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte: Mannetje 3,5 cm en vrouwtje 5 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer, groenvoer en levend voer. Als ze geen groenvoer krijgen durven ze wel eens hapjes uit zachte planten te nemen.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: 1 mannetje met 2 vrouwtjes of een meervoud hiervan.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Kan, mits de medebewoners ook klein zijn. Beter is om ze in een speciaal aquarium te houden.

Draagtijd: Ongeveer 4 tot 6 weken.

Bijzonderheden: De Phalloceros caudimaculatus reticulatus auratus is een ondersoort van de "gewone" Phalloceros caudimaculatus reticulatus.

Kweekinfo: Het kweken met het Zwartgevlekte tandkarpertje "auratus" is makkelijk en ze stellen aan het water verder geen eisen.

 

Het zijn levendbarende vissen die dus geen eitjes leggen, maar direct levende jongen ter wereld brengen, zogenaamde eierlevendbarende vissen. Dit betekent dat de jongen volledig ontwikkeld worden geboren en zich vanaf het eerste moment zelfstandig kunnen redden. Na de geboorte zijn de jongen meteen in staat om voor zichzelf te zorgen. De draagtijd bij deze vissen duurt doorgaans ongeveer 4 tot 6 weken, afhankelijk van de temperatuur en de omstandigheden waarin ze leven.

 

Geen van beide ouders zal zich actief bezighouden met de zorg voor de jongen, en dit tandkarpertje is niet snel geneigd zijn eigen nakomelingen op te eten, tenzij ze in een situatie van extreme honger verkeren. Andere vissen waarmee ze samen worden gehouden, kunnen echter wel een risico vormen voor de jongen, afhankelijk van de specifieke soorten die in hetzelfde aquarium worden gehouden en hun gedrag.

 

De jongen kunnen grootgebracht worden met zeer fijn stofvoer, zorgvuldig fijngewreven droogvoer of Artemia-naupliën als voeding. Dit helpt hen snel en gezond op te groeien tot sterke en actieve vissen.

 


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 05-03-2025)

Rating: 0 sterren
0 stemmen