IUCN-status: Niet bedreigd (2011)
Nederlandse naam: Chinese weeraal, Aziatische Modderkruiper.
Wetenschappelijke naam: Misgurnus anguillicaudatus.
Synoniemen: Cobitis anguillicaudata, Misgurnus anguillicaudatus anguillicaudatus, Misgurnus fossilis anguillicaudatus, Misgurnus aguillicadatus, Nemachilus lividus, Misgurnus lividus, Nemacheilus lividus, Misgurnus crossochilus, Ussuria leptocephala, Misgurnus mizolepis grangeri, Misgurnus mohoity leopardus, Misgurnus mohoity yunnan, Misgurnus punctatus, Misgurnus mizolepis punctatus, Misgurnus mizolepis unicolor, Misgurnus elongatus, Misgurnus mizolepis elongatus, Cobitis fossilis mohoity, Misgurnus mohoity, Misgurnus mizolepis, Misgurnus mizolepis multimaculatus.
Oorsprong: Azië.
Biotoop: Aziatisch.
Geslachtsonderscheid: Alleen te zien bij volwassen dieren, de mannetjes hebben dan langere borstvinnen dan de vrouwtjes.
Temperatuur: 10 - 26 graden Celsius, kunnen echter het beste in een koudwater aquarium worden gehouden.
pH: 7 tot 8.
GH: 1 tot 12.
Licht: Matig.
Beplanting: Her en der dichte beplanting plaatsen waar ze (overdag) tussen kunnen schuilen. De planten moeten echter wel goed verankerd zijn want ze woelen graag in de bodem op zoek naar voedsel.
Bodembedekking: Fijn zand of heel fijn grind, let er dan wel op dat het absoluut niet scherp mag zijn omdat ze zich graag ingraven.
Stroming: Normaal.
Leeftijd: 10 jaar, echter hoe warmer het aquariumwater is hoe eerder ze zullen sterven. In een verwarmd aquarium (rond de 24 graden) worden ze tussen de 2 en 4 jaar oud.
Lengte: 25 tot 30 cm (in het wild tot 50 cm).
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer, groenvoer en levend voer.
Aquariummaat: 200 cm.
Waterlaag: Bodem.
Karakter: Vreedzaam.
Aantal: Groepje.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits de medebewoners niet al te klein zijn want dan zullen ze voor voedsel worden aangezien daar het echte alleseters zijn.
Tijd voor uitkomen eitjes:
Bijzonderheden: Er is ook een gele (gouden) kweekvariëteit, deze komt niet in het wild voor. De Chinese weeraal bezit een speciaal orgaan waarmee ze lucht kunnen happen en dat doorslikken. Het darmstelsel haalt hier zuurstof uit zodat de vis in zuurstofarm water kan leven zonder telkens lucht te moeten happen. De overtollige lucht gaat via de anus er weer uit, dat is de reden dat ze scheetjes en boertjes laten. Ze zijn vatbaar voor schimmels en infecties en hoe warmer het water is hoe vatbaarder ze ervoor zijn.
Waarschuwing: De Chinese weeraal wordt in de winkel vaak als klein visje verkocht en daardoor nogal eens aangezien voor de Indische modderkruiper. Ze lijken er dan ook sprekend op als ze klein zijn, alleen de kleur en tekening is anders en ze worden véél groter.
Kweekinfo: In aquaria nog nooit gelukt.
👉 Misschien vindt u onderstaande Aal soorten ook interessant:
Macrognathus siamensis
(Pauwoog stekelaal)
Electrophorus electricus
(Sidderaal)
Mastacembelus erythrotaenia
(Vuuraal)
Erpetoichthys calabaricus
(Wimpelaal)