IUCN-status: Bedreigd (2019)
Nederlandse naam: Rode regenboogvis.
Wetenschappelijke naam: Glossolepis incisus.
Synoniemen:
Oorsprong: Sentani meer op Irian Jaya (Papoea).
Biotoop: Australisch.
Geslachtsonderscheid: Volwassen mannetjes zijn veel kleurrijker dan de vrouwtjes en de volwassen mannetjes hebben een hogere lichaamsbouw.
Temperatuur: 22 - 24 graden Celsius.
pH: 7 tot 7,5.
GH: 8 tot 20.
Licht: Matig.
Beplanting: Een dichte beplanting en drijfplanten om het licht te dimmen stellen ze erg op prijs. Er moet echter wel voldoende open zwemruimte overblijven.
Bodembedekking: Zand of grind. Stukken (kien)hout, stenen en takken worden zeker ook op prijs gesteld.
Stroming: Matig.
Leeftijd: 5 jaar.
Lengte: 10 tot 15 cm.
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer, groenvoer en levend voer.
Aquariummaat: 150 cm.
Waterlaag: Midden.
Karakter: Vreedzaam maar wel schrikachtig.
Aantal: Schooltje van 5 of meer vissen.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na 7 tot 8 dagen.
Bijzonderheden: Deze soort staat op de IUCN-lijst aangegeven als bedreigd. Gaat u dus met deze soort kweken dan helpt u de soort in stand te houden. Let er echter wel op dat u geen andere soorten van deze familie (Melanotaeniidae) in het aquarium heeft zitten want ze kruisen gemakkelijk en dan gaat de soort en de kleur er op achteruit.
Kweekinfo: Het kweken met deze vis is redelijk eenvoudig.
Voor het kweken heeft u een ruime kweekbak nodig, bij voorkeur beplant met fijnbladige planten en/of Javamos. Gebruik een sponsfilter als beste filteroptie. Voordat u de vissen in de bak plaatst, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de waterwaarden optimaal zijn. Kies vervolgens het meest dominante en mooiste mannetje en zet deze samen met een vrouwtje in de kweekbak.
Voer de vissen meerdere keren per dag met levend voer en vers groenvoer. Het kan ook helpen om de watertemperatuur enkele graden te verhogen om het afzetten van eitjes te stimuleren. Meestal duurt het niet lang voordat de vissen hun eitjes tussen de planten afzetten. Zodra de ouders rustpauzes nemen, is het verstandig om de planten met de eitjes apart te zetten. Dit voorkomt dat de eitjes worden opgegeten. Het afzetten kan enkele dagen in beslag nemen, waarbij er steeds minder eitjes worden gelegd. Zodra u merkt dat de ei-afzetting is voltooid of als het vrouwtje vermoeid raakt, verwijdert u de ouders uit de kweekbak. Zet de planten met eitjes vervolgens terug in de bak.
De eitjes komen na ongeveer een week uit, en de jongen gaan direct op zoek naar voedsel. Start met het voeren van infusoria, azijnaaltjes, of vloeibaar voedsel. Fijngewreven eigeel is ook geschikt en helpt de groei te bevorderen. Zodra ze wat gegroeid zijn, kunt u pas uitgekomen Artemia-naupliën aan de jongen voeren. De jonge vissen groeien langzaam en de eerste twee maanden zijn het meest uitdagend, vooral bij de Rode Regenboogvis. Zorg voor een schoon milieu, want de jongen verdragen vervuiling slecht. Het vuil moet zorgvuldig worden afgezogen en het water dient regelmatig te worden ververst om een gezonde omgeving te behouden.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 03-03-2025)