Laatst bijgewerkt: 17 februari 2025
Foto boven is van een mannetje en foto onder van een vrouwtje.
© Foto's boven: Tropische vissengids
© Foto: Hans Harreveld
© Beide foto's hierboven: Eddy Spriet
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Nederlandse naam: Borelli's dwergcichlide.
Wetenschappelijke naam: Apistogramma borellii.
Synoniemen: Heterogramma borellii, Heterogramma ritense, Heterogramma rondoni, Apistogramma aequipinnis, Apistogramma reitzigi.
Oorsprong: Brazilië en Paraguay.
Biotoop: Zuid-Amerikaans.
Geslachtsonderscheid: Het mannetje is niet alleen groter, maar ook opvallender gekleurd dan het vrouwtje. Op foto 1 zie je het mannetje, terwijl foto 2 het vrouwtje toont.
Temperatuur: 20 - 28 graden Celsius. In de natuur worden deze visjes blootgesteld aan schommelende temperaturen. Zorg ervoor dat dit ook in het aquarium wordt nagebootst, want anders zullen ze aanzienlijk korter leven.
pH: 6 tot 8.
GH: 3 tot 6.
Licht: Zwak tot matig.
Beplanting: Normale beplanting.
Bodembedekking: Een zanderige bodem heeft hun voorkeur. Ze houden ook van gedroogd bladafval op de bodem, zoals beukenbladeren, eikenbladeren of Ketapang-amandelbladeren.
Stroming: Zwak tot matig.
Leeftijd: 5 jaar.
Lengte: Mannetje 8 cm, vrouwtjes blijven iets kleiner.
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en klein levend voer.
Aquariummaat: 80 cm.
Waterlaag: Onder het midden.
Karakter: Vreedzaam.
Aantal: Eén mannetje met twee of drie vrouwtjes of in een groep. In het geval van een groep is het belangrijk om minimaal drie mannetjes en het dubbele aantal vrouwtjes te hebben.
Geschikt voor: Beginners.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits samengehouden met niet al te drukke vissen.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na 48 uur.
Bijzonderheden:
Kweekinfo: De kweek met de Apistogramma borellii is redelijk eenvoudig.
Deze vis is een holenbroeder, wat betekent dat hij graag broedt in beschutte plekjes waar hij zich veilig voelt. Creëer daarom voldoende schuilplaatsen in het aquarium, zoals zorgvuldig gestapelde holletjes van stenen of halve kokosnoten, om aan dit natuurlijke gedrag tegemoet te komen. Wanneer het vrouwtje een mannetje accepteert, kiezen ze samen zorgvuldig een holletje uit dat geschikt is voor het afzetten van de eitjes. Het vrouwtje neemt vervolgens met grote toewijding de zorg voor de eitjes op zich en bewaakt ze zeer nauwlettend tegen mogelijke bedreigingen. Tijdens deze periode kan ze behoorlijk agressief worden tegenover andere vissen die te dicht bij het holletje durven te komen. Per legsel worden meestal 50 tot 70 eitjes in het holletje afgezet, wat een indrukwekkend aantal is gezien de beperkte ruimte.
Na een periode van ongeveer 4 tot 5 dagen komen de eitjes uit en verschijnen de larven. Na nog eens 5 tot 6 dagen ontwikkelen de jongen zich verder en beginnen ze vrij rond te zwemmen in het aquarium, wat een belangrijk moment is in hun groeiproces. Vanaf dat moment kunnen de jongen eenvoudig grootgebracht worden met Artemia-naupliën, een zeer geschikte en voedzame eerste voedselbron die hun groei en ontwikkeling optimaal ondersteunt.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 17-02-2025)