De term "Dwerggoerami ziekte" is bij velen onbekend, al weten de meeste mensen wel dat de Dwerggoerami tegenwoordig een kwetsbare vissoort is. Deze vissen kunnen op onverwachte momenten ernstig ziek worden. De ziekte staat bekend onder meerdere namen: Dwarf Gourami Iridovirus (DGI), Dwarf Gourami Virus (DGV) of Dwarf Gourami Iridovirus (DGIV). Het virus, dat veroorzaakt wordt door het Iridovirus, komt veel voor in Azië. Tot op heden is er helaas geen behandeling beschikbaar en is de ziekte alleen vastgesteld bij de Dwerggoerami. Wetenschappers vrezen echter dat in de toekomst ook andere vissoorten besmet kunnen raken.
Hoewel er veel theorieën bestaan over het ontstaan en uitbreken van de ziekte, is er nog geen bewijs geleverd dat een specifieke oorzaak aantoont. Onderzoek wijst wel uit dat 22% van de Dwerggoerami's in Aziatische kwekerijen drager is van het virus. Hierdoor is de kwaliteit van deze vissen in de afgelopen tien jaar aanzienlijk achteruitgegaan. Hun immuunsysteem is zwaar verzwakt, waardoor ze erg vatbaar en fragiel zijn geworden. Bij aankoop lijken de vissen vaak gezond, maar ze kunnen drager van het virus zijn. Het kan echter lange tijd duren voordat de ziekte zich manifesteert.
De eerste symptomen van de ziekte zijn onder andere verlies van eetlust, verkleuring, ademhalingsproblemen en een opgeblazen uiterlijk door een vergrote milt. Deze symptomen zijn lastig te onderscheiden van andere visziekten, wat een juiste diagnose bemoeilijkt. In een later stadium wordt de vis lethargischer, zwemt hij moeizaam en blijft hij vaak op de bodem liggen, soms op zijn zij. Uiteindelijk kan de vis bijna niet meer zwemmen, wat voor een labyrintvis fataal is omdat hij niet meer naar de oppervlakte kan om lucht te halen. Bijkomend kunnen secundaire bacteriële infecties ontstaan, wat zich uit in gaten, schimmelinfecties en zweren.
Mogelijke medicatie:
- Geen.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 15-02-2025)