Laatst bijgewerkt: 27 februari 2025

© Foto: Erik Symoens

IUCN-status: Niet bedreigd (2021)

Nederlandse naam: Ruitenvlekzalm.

Wetenschappelijke naam: Hyphessobrycon anisitsi.

Synoniemen: Hemigrammus anisitsi, Hemigrammus caudovittatus, Hyphessobrycon erythrurus.

Oorsprong: ArgentiniëBraziliëParaguay en Uruguay.

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Mannetje slanker dan het vrouwtje en is kleurrijker.

Temperatuur: 18 - 24 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7,5.

GH: 4 tot 12.

Licht: Matig.

Beplanting: De Ruitenvlekzalm lust graag planten, vooral de zachte planten zijn zo uit het aquarium weg. Hij kan dus het beste worden gehouden in een aquarium zonder planten. Enkele harde planten zoals de Javavaren laat hij vaak nog wel met rust.

Bodembedekking:  Zand of grind. Stukken hout, takken en stenen mogen zeker niet ontbreken.

Stroming: Matig tot normaal.

Leeftijd: 4 jaar.

Lengte: 8 cm tot 10 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en groenvoer.

Aquariummaat: 100 cm.

Waterlaag: Midden en onder.

Karakter: Semi agressief (vinnenbijter).

Aantal: Schooltje van minstens 6 vissen.

Geschikt voor: Beginners.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Zie bijzonderheden.

Tijd voor uitkomen eitjes: 24 tot 34 uur.

Bijzonderheden: Als de Ruitenvlekzalm voldoende voedsel krijgt kan hij in een gezelschapsaquarium worden gehouden. Als hij toch honger krijgt vreet hij de vinnen aan van medebewoners. Verder eet hij graag planten, dus ook groenvoer heeft hij nodig. Beter niet samen houden met vissen met sprieten en lange vinnen zoals Labyrintvissen, Maanvissen en Betta splendens.

Kweekinfo: Kweken met de Ruitenvlekzalm is makkelijk.

Richt de kweekbak zorgvuldig in met wat grovere waterplanten, zodat deze kunnen dienen voor de ei afzetting. Dit biedt de vissen een natuurlijke omgeving om hun eieren te plaatsen. Als alternatief kan men er ook voor kiezen om een afzetmop te gebruiken in plaats van echte planten, wat eveneens een goede ondergrond biedt voor de afzetting. Voer de vissen gedurende een aantal dagen met zeer gevarieerd voer, waarbij men het beste een combinatie van plantaardig voer en levend voer kan geven om de conditie van de dieren te optimaliseren. Verhoog de temperatuur van het water geleidelijk met 3 graden Celsius; het wordt aangeraden om dit in stappen van 1 graad per dag te doen om stress bij de vissen te voorkomen. Zodra de eitjes tussen de planten zijn afgezet, wat er meestal ongeveer 600 zijn, moeten de ouders direct uit de kweekbak worden verwijderd, omdat ze echte eierrovers zijn en ook hun eigen legsel zonder aarzeling zullen opeten.

De eitjes komen na een periode van 24 tot 34 uur uit, afhankelijk van de omstandigheden, en wanneer de jongen vrij beginnen rond te zwemmen, kan men starten met hun voeding. Begin met het geven van fijn stofvoer dat geschikt is voor jonge vissen, en vul dit aan met voedzame Artemia-naupliën om ervoor te zorgen dat de jongen gezond groeien en zich goed ontwikkelen.


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 27-02-2025)

Rating: 5 sterren
1 stem