© Foto: Andrew Hewitt
© Foto: Tom Horeweg
© Foto: Bart de Neve
© Foto: Paul Gielkens
© Foto: Duné Jp
IUCN-status: Gevoelig (2019)
Nederlandse naam: Diamantgoerami.
Wetenschappelijke naam: Trichopodus leerii.
Synoniemen: Trichopus leerii, Trichogaster leerii, Trichogaster leeri, Trichogaster leerri, Trichopodus leeri.
Oorsprong: Azië (Maleisië en Thailand).
Biotoop: Aziatisch.
Geslachtsonderscheid: Het mannetje is veel kleurrijker dan het vrouwtje. Bovendien loopt de rugvin van het mannetje uit in een punt en bij het vrouwtje is deze rond.
Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.
pH: 6,5 tot 7,5.
GH: 2 tot 16.
Licht: Matig.
Beplanting: Dichte randbeplanting en wat drijfplanten.
Bodembedekking: Zand of grind. Stukken (kien)hout, rotsen en/of takken worden zeker op prijs gesteld.
Stroming: Zwak.
Leeftijd: 5 jaar.
Lengte: 10 tot 15 cm.
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.
Aquariummaat: 120 cm.
Waterlaag: Boven het midden.
Karakter: Vreedzaam.
Aantal: Paartje.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na een paar dagen.
Bijzonderheden: Inmiddels is er ook een kweekvariant, geheten de Trichogaster leeri gold (foto 5).
Kweekinfo: De kweek van de Diamantgoerami is redelijk eenvoudig.
Voor een succesvolle kweek neemt men een ruime kweekbak. De kweekbak dient met een laag water van ongeveer 12 á 15 centimeter te worden gevuld en er mag absoluut geen stroming zijn. Voorzie de kweekbak bij voorkeur van een aantal drijfplanten of andere planten waarvan de bladeren op het wateroppervlak drijven. Deze planten zijn essentieel omdat ze helpen om het schuimnest op zijn plaats te houden en stabiliteit te bieden. Nadat het koppel in de kweekbak is geplaatst, verhoogt men langzaam en geleidelijk de temperatuur tot 26 á 28 graden Celsius om de ideale omstandigheden te creëren.
Het mannetje zal dan veel tijd besteden aan het bouwen van een schuimnest, wat een belangrijk onderdeel is van het voortplantingsproces. Na de balts, waarbij de vissen elkaar benaderen, gaan de goerami's over tot het afzetten van de eitjes, waarna het mannetje de eitjes zorgvuldig in het schuimnest spuwt. Een nest kan indrukwekkend zijn en wel rond de 1000 eitjes bevatten. Na het afzetten van de eitjes moet het vrouwtje met zorg uit de kweekbak worden verwijderd, omdat het mannetje haar anders constant zal verjagen of in het ergste geval zelfs kan doden vanwege zijn beschermende gedrag.
Het mannetje neemt vervolgens de volledige zorg op zich voor het nest en de eitjes, en waakt continu over het geheel om alles in goede staat te houden. Eitjes die naar beneden zinken, worden door het mannetje nauwgezet in de bek opgepakt en vervolgens weer teruggebracht naar het nest waar ze thuishoren. Dit gedrag is tevens de reden dat er niet meer dan 12 á 15 cm water in de kweekbak mag zitten. Een ondiepe waterlaag zorgt ervoor dat het mannetje niet onnodig grote afstanden hoeft te overbruggen om de gezonken eitjes terug naar het nest te brengen, wat hem veel energie bespaart.
De jongen komen na enkele dagen tevoorschijn, en op dat moment dient ook het mannetje uit de kweekbak te worden gehaald. Dit is belangrijk om te voorkomen dat hij de jongen per ongeluk verwondt of schade aanricht terwijl hij het nest blijft verdedigen.
Wanneer de jongen beginnen te zwemmen, kunnen ze worden gevoerd met geschikt voedsel zoals Liquifry, micro-aaltjes, pantoffeldiertjes of fijn stofvoer. Dit biedt hen de noodzakelijke voedingsstoffen om goed te groeien en zich in dit vroege stadium van hun leven optimaal te ontwikkelen.
Ververs regelmatig een gedeelte van het water, want door eventuele voedselresten zal het water snel vervuilen, en dat kan fataal zijn voor de jongen. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor slechte waterkwaliteit en kunnen daar absoluut niet tegen. Als de jongen ongeveer 3 weken oud zijn, kan er voorzichtig een filter in het aquarium worden geplaatst. Dit mag echter niet eerder gebeuren, omdat de jongen fysiek nog te zwak zijn om tegen de stroming van het filter in te zwemmen en zichzelf zo in veiligheid te houden.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 28-02-2025)