Is er voldoende CO2 in het water voor mijn planten?


Laatst bijgewerkt: 15 februari 2025


Het controleren van CO2 en pH-waarden in aquariumwater is tegenwoordig eenvoudig dankzij hulpmiddelen zoals pH-controllers of KH/pH-tabellen. CO2 wordt meestal gemeten met een drop checker (indicator, zie foto 3), zodat je altijd inzicht hebt in het CO2-niveau in je aquarium.

 

Maar wist je dat je ook simpelweg je eigen ogen kunt gebruiken om dit te beoordelen? Het is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Vertrouw eens op je waarnemingsvermogen!

 

Zie je dat er algen ontstaan of dat je planten minder goed groeien? Verhoog dan voorzichtig het CO2-niveau. Als je vissen naar lucht happen, verlaag dan de CO2 en/of voeg extra zuurstof toe.

 

Planten laten zelf zien of ze een tekort aan CO2 hebben. Zorg er daarbij voor dat er voldoende stroming in het aquarium is, ook in de hoeken. Planten in minder goed doorstroomde gebieden krijgen vaak minder CO2, wat hun groei kan beïnvloeden.

 

Bladkrulling, misvormde bladeren of kleinere nieuwe blaadjes zijn duidelijke signalen van een CO2-tekort. Bij sommige planten, zoals Cabomba, Hoornblad en Waterpest, wordt dit nog zichtbaarder: ze verliezen bladeren aan de onderkant of hun stelen breken af. Dit fenomeen, ook wel auto-fragmentatie genoemd, is een overlevingsmechanisme waarbij de plant zich losmaakt om door de stroming naar een plek met meer CO2 te verhuizen.

 

Wanneer planten snel en dun naar het licht groeien, lijkt het vaak op een gebrek aan licht. Dit is echter vaak een teken van een CO2-tekort. Meer licht toevoegen lost dit meestal niet op, maar het verhogen van het CO2-gehalte wel.

 

Gaatjes in de bladeren (zie foto 1), een doorzichtige of gelige kleur (foto 2) kunnen wijzen op een combinatie van een CO2-tekort en een tekort aan voedingsstoffen. In dat geval is het verstandig om beide lichtjes te verhogen. Na enige tijd zul je verbetering zien.

 

Een belangrijke tip: verhoog CO2 altijd geleidelijk. Te veel CO2 kan gevaarlijk zijn voor je vissen en andere aquariumdieren. Je kunt ook alternatieve oplossingen overwegen, zoals het verkorten van de belichtingstijd of het dimmen van led-verlichting. Dit vermindert het dagelijkse CO2-verbruik van je planten en kan soms al genoeg zijn. Hoe langer de verlichting aanstaat, hoe meer CO2 de planten nodig hebben.

 

Je ziet nu dat je met een goed observatievermogen zelf kunt bepalen of je aquarium voldoende CO2 bevat. Het is eenvoudiger dan je denkt!

 

Auteur: Johan Scheenstra 
(c) 2019 Tropische vissengids


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 15-02-2025)

Rating: 5 sterren
1 stem