IUCN-status: Kwetsbaar (2018)
Nederlandse naam: Betta macrostoma.
Wetenschappelijke naam: Betta macrostoma.
Synoniemen:
Oorsprong: Borneo (Brunei, Indonesië en Maleisië).
Biotoop: Aziatisch.
Geslachtsonderscheid: Het mannetje is veel kleurrijker dan het vrouwtje.
Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius. In de natuur leven deze vissen in water met schommelende temperaturen, probeer dat na te bootsen in het aquarium anders leven deze vissen een stuk korter.
pH: 5,5 tot 7.
GH: 5 tot 8.
Licht: Matig.
Beplanting: Dichte beplanting en wat drijfplanten.
Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout en/of takken worden zeker ook op prijs gesteld.
Stroming: Matig.
Leeftijd: 5 jaar.
Lengte: 9 tot 11 cm.
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer. Nooit levend voer geven vanwege de bacteriën die dan in het water terecht komen.
Aquariummaat: 100 cm.
Waterlaag: Midden en boven.
Karakter: Vreedzaam, echter mannetjes onderling zijn zeer agressief, dus nooit meerdere mannetjes in één aquarium plaatsen.
Aantal: 1 mannetje met 2 vrouwtjes.
Geschikt voor: Ervaren aquariaan.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Kan, echter is het veel beter om ze in een speciaal aquarium te houden. Zeker niet bij kleine en kwetsbare vissen plaatsen.
Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 20 dagen.
Bijzonderheden: Zorg ervoor dat er voldoende schuilplaatsen in het aquarium aanwezig zijn. Het is daarnaast belangrijk dat het aquarium goed afgesloten is, omdat deze vissen uitstekend kunnen springen en zelfs de kleinste openingen weten te vinden om te ontsnappen. De Betta macrostoma is een zéér gevoelige vissoort en daardoor extra vatbaar voor verschillende ziekten. Geef ze daarom nooit levend voer om het risico op bacteriën te voorkomen. Ook de waterwaarden zijn cruciaal: deze vissen zijn bijzonder gevoelig voor nitraat- en nitrietniveaus. Voer regelmatig waterverversingen uit, bij voorkeur ongeveer een derde van het water elke twee weken, om de waterkwaliteit optimaal te houden.
Kweekinfo: Het kweken met deze soort is erg lastig.
Het water moet zeer zacht en zuur zijn om een geschikte omgeving te creëren. De Betta macrostoma is een muilbroeder, wat betekent dat het mannetje de eitjes zorgvuldig in zijn bek uitbroedt. Tijdens het paren schuift het vrouwtje de eitjes rechtstreeks en met precisie in de bek van het mannetje, waarna hij ze beschermt tot ze klaar zijn om uit te komen.
De eitjes komen na een periode van ongeveer 20 dagen uit. De jongen zijn vanaf dat moment sterk genoeg en kunnen direct worden opgekweekt met artemia-naupliën, wat een uitstekende eerste voeding biedt voor hun groei en ontwikkeling.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 28-02-2025)