Laatst bijgewerkt: 20 februari 2025
IUCN-status: Niet bedreigd (2020)
Nederlandse naam: Heros severus.
Wetenschappelijke naam: Heros severus.
Synoniemen: Cichlasoma severum.
Oorsprong: Columbia, Venezuela, Rio Orinoco en Rio Negro.
Biotoop: Zuid-Amerikaans.
Geslachtsonderscheid: Volwassen mannetjes vallen op door hun intensere kleuren en grotere formaat in vergelijking met de vrouwtjes. Bovendien hebben ze opvallend verlengde rug- en aarsvinnen.
Temperatuur: 23 - 29 graden Celsius.
pH: 5 tot 7,5.
GH: 4 tot 12.
Licht: Matig.
Beplanting: Gebruik stevige planten en zorg dat deze goed verankerd zijn. Ook drijfplanten zijn een goede keuze, omdat ze helpen het licht te dempen.
Bodembedekking: Gebruik zand, omdat ze graag graven. Vergeet ook niet houtstronken, takken en platte stenen toe te voegen.
Stroming: Normaal.
Leeftijd: 10 jaar.
Lengte: Ongeveer 20 cm.
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.
Aquariummaat: 150 cm.
Waterlaag: Midden en onder.
Karakter: Ze zijn behoorlijk vreedzaam tenzij ze een nest of jongen hebben, dan kunnen ze vrij agressief worden.
Aantal: Paartje of een groepje.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee, men kan ze wel prima samenhouden met bijvoorbeeld Maanvissen, andere cichlide soorten en soortgenoten.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na 8 tot 10 dagen.
Bijzonderheden: De Heros severus is er in 3 kleurvarianten te weten groen, goudkleurig en turquoise.
Kweekinfo: Het kweken met de Heros severus is vrij lastig omdat ze erg kieskeurig zijn in het kiezen van een partner.
Maar als er zich eenmaal een koppel heeft gevormd, gaat de rest van het proces bijna vanzelf. Zorg ervoor dat er in het aquarium (kweekbak) voldoende stenen en andere geschikte schuilplaatsen aanwezig zijn, zodat er een veilige omgeving wordt gecreëerd voor het paargedrag. Het vrouwtje zal haar ongeveer 1000 eitjes afzetten op de stenen, waarna het mannetje de eitjes zal bevruchten om het voortplantingsproces te voltooien.
De eitjes zullen door beide ouders zeer fel worden verdedigd tegen mogelijke bedreigingen. Na een periode van ongeveer 8 tot 10 dagen zullen de eitjes uitkomen. De larven worden vervolgens veilig in de bek van de ouders genomen (muilbroeder) en blijven daar beschermd, soms wel tot een periode van 6 weken. Na deze tijdsduur worden de larven losgelaten in het aquarium. Op dit moment is het belangrijk om de ouders te verwijderen, om de jongen niet in gevaar te brengen.
Men kan de jongen succesvol grootbrengen met een gevarieerd dieet, zoals stofvoer, artemia-naupliën, microwormen, azijnaaltjes en watervlooien. Deze voeders bieden de jonge vissen de essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een gezonde groei en ontwikkeling.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 20-02-2025)