IUCN-status: Niet bedreigd (2018)
Nederlandse naam: Papegaai platy.
Wetenschappelijke naam: Xiphophorus variatus La Laguna.
Synoniemen:
Oorsprong: Mexico (San Luis Potosi in Mexico; La Laguna).
Biotoop: Noord-Amerikaans.
Geslachtsonderscheid: Mannetjes hebben een tot gonopodium (geslachtsorgaan) omgevormde vin onderaan de buik.
Temperatuur: 18 - 25 graden Celsius.
pH: 7 tot 8.
GH: 10 tot 25.
Licht: Matig tot veel.
Beplanting: Normale beplanting.
Bodembedekking: Zand of grind. Wat stukken (kien)hout, stenen of takken worden zeker ook op prijs gesteld.
Stroming: Normaal.
Leeftijd: 4 jaar.
Lengte: Tot 6 cm.
Voedsel: Droogvoer, groenvoer en diepvriesvoer.
Aquariummaat: 60 cm.
Waterlaag: Midden en boven.
Karakter: Zeer vreedzaam.
Aantal: Groep.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.
Draagtijd: Ongeveer 4 tot 7 weken.
Bijzonderheden:
Kweekinfo: Het kweken met de Papegaai platy is zéér makkelijk en ze stellen aan het water verder geen eisen.
Het zijn levendbarende vissen die dus geen eitjes leggen, maar direct levende jongen voortbrengen, wat hen de naam eierlevendbarende vissen oplevert. Dit betekent dat de jongen al volledig ontwikkeld worden geboren. Na de geboorte zijn de jongen meteen in staat om volledig voor zichzelf te zorgen en hebben geen hulp nodig van de ouders. De draagtijd van deze vissen varieert van 4 tot 7 weken, afhankelijk van de temperatuur van het water waarin ze leven. Tijdens een zwangerschap kunnen er maar liefst 20 tot 150 jongen tegelijkertijd geboren worden, wat hen een bijzonder vruchtbare vissoort maakt.
Geen van beide ouders zal zorg dragen voor de jongen en wanneer de mogelijkheid zich voordoet, eten ze hun eigen nakomelingen zonder aarzeling op. Als men zoveel mogelijk jongen wil behouden, is het aan te raden het zwangere vrouwtje apart te zetten in een speciaal ontworpen kweekbakje. Daarbij moet men er rekening mee houden dat het vrouwtje direct na de bevalling uit deze bak wordt verwijderd om te voorkomen dat ze alsnog de jongen opeet. Vlak voordat de geboorte plaatsvindt, kan men in het donkere gedeelte van haar buik kleine stipjes zien zitten. Deze stipjes zijn de oogjes van de ongeboren jongen en vormen een duidelijke indicatie dat de geboorte binnen afzienbare tijd zal plaatsvinden.
Men kan er echter ook voor kiezen om de natuur zijn vrije gang te laten gaan, aangezien de jongen bij de geboorte al behoorlijk groot zijn en over voldoende kracht beschikken om te overleven. Zorg er in dit geval wel voor dat er voldoende waterplanten en drijfplanten aanwezig zijn in het aquarium, zodat de jongen zich hierin kunnen verschuilen. Hierdoor hebben ze een grotere kans om aan hun ouders en andere vissen te ontsnappen. Alleen de sterkste jongen blijven over en deze zullen uiteindelijk uitgroeien tot volwassen exemplaren. Voor de voeding van de jongen kan men gebruik maken van stofvoer of fijngewreven droogvoer, waarmee ze snel zullen groeien. Na ongeveer 6 tot 7 maanden bereiken de jongen hun geslachtsrijpe leeftijd, waarna zij zelf in staat zijn om zich voort te planten.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 05-03-2025)