Laatst bijgewerkt: 19 februari 2025

© Foto: Triple A

© Foto: Marco Kabbedijk

© Foto: Bart Vanrompaey

IUCN-status: Niet geëvalueerd

Nederlandse naam: Aulonocara Fire Fish, Aulonocara Red Dragon, Aulonocara Dragon Blood, Aulonocara Red Orchidee, Aulonocara Spec Firefish Coral Red. Omdat het een kweekvorm is heeft deze soort erg veel namen, maar het gaat allemaal om dezelfde soort.

Wetenschappelijke naam: Aulonocara Fire Fish, Aulonocara Red Dragon, Aulonocara Dragon Blood, Aulonocara Red Orchidee, Aulonocara Spec Firefish Coral Red. Omdat het een kweekvorm is heeft deze soort erg veel namen, maar het gaat allemaal om dezelfde soort.

Synoniemen: 

Oorsprong: Deze soort is een kweekvorm en komt van nature niet in het wild voor. Waarschijnlijk is het een kruising tussen de Aulonocara Rubin Red en de Aulonocara Red Flush, al is dat niet met zekerheid vast te stellen. Wat wel zeker is, is dat de oorspronkelijke soorten afkomstig zijn uit Afrika, specifiek het Malawimeer.

Biotoop: Afrikaans.

Geslachtsonderscheid: Mannetjes zijn niet alleen groter, maar ook opvallender gekleurd dan de vrouwtjes.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 7,5 tot 8,5.

GH: 12 tot 16.

Licht: Normaal.

Beplanting: Alleen harde, sterke planten komen in aanmerking.

Bodembedekking: Bij voorkeur een zachte zandbodem waarin ze graag kunnen graven. Richt de bak daarnaast in met voldoende stenen en schuilmogelijkheden, zoals grotten.

Stroming: Matig tot hard.

Leeftijd: 7 jaar.

Lengte: Mannetjes 12 cm en vrouwtjes 10 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en vooral levend voer.

Aquariummaat: 120 cm.

Waterlaag: Alle waterlagen.

Karakter: Redelijk vreedzaam.

Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Tijd voor uitspugen eitjes: 3 weken.

Bijzonderheden:

Kweekinfo: Het kweken met deze soort is eenvoudig.

Als men een paartje heeft, kan men die het beste apart zetten in een speciaal aquarium en hen vooral voeden met levende voedingsmiddelen zoals muggenlarven, bloedwormen en kleine schaaldieren. Dit is van groot belang om ervoor te zorgen dat het paartje in optimale conditie blijft. De pH-waarde van het water kan het beste stabiel blijven tussen de 8 en 8.2, terwijl de dH-waarde idealiter varieert tussen de 10 en 18. Daarnaast is een temperatuur van tussen de 26 en 29 graden Celsius essentieel om een geschikte omgeving voor hen te creëren.

Het vrouwtje legt de ongeveer 40 eitjes meestal op een geschikte ondergrond, zoals een rotsbodem of een steen, waarna het vrouwtje zorgvuldig alle eitjes in haar bek verzamelt. De bevruchting van de eitjes vindt plaats door middel van de eivlekmethode, een bijzonder proces dat fascinerend is om te observeren en cruciaal is voor het succes van de voortplanting.

Als de jongen uiteindelijk uit de bek van het vrouwtje worden uitgespuugd, kan men ze zorgvuldig verder grootbrengen met Artemia. Het is belangrijk om een geschikte hoeveelheid Artemia aan te bieden, zodat de jonge dieren voldoende voeding krijgen om gezond te groeien.


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 19-02-2025)

Rating: 5 sterren
1 stem