Peperstip/Zandstip:

Laatst bijgewerkt: 20 maart 2025


Peperstip, ook wel bekend als Zandstip, is een aandoening die sterk lijkt op Witte Stip en wordt veroorzaakt door de parasiet Oodinium pillularis. De levenscyclus van Peperstip is vergelijkbaar met die van Witte Stip, maar de stipjes van Peperstip zijn kleiner en hebben een zandkleurige uitstraling. Het is niet ongewoon dat deze twee ziektes door elkaar worden gehaald. Gelukkig is dat niet erg, aangezien de behandeling voor beide ziektes vrijwel identiek is.

 

Peperstip wordt vaak geïntroduceerd via de aanschaf van nieuwe vissen, wat de aandoening de bijnaam "Importstip" heeft opgeleverd. Daarnaast kan het ook worden overgebracht via levend voer of zelfs door vogels (bijvoorbeeld in het geval van Peperstip in vijvers). De parasiet kan geruime tijd in het aquarium aanwezig zijn zonder symptomen te laten zien. Zodra de waterkwaliteit verslechtert of de weerstand van de vis afneemt (om welke reden dan ook), kan Peperstip zich plotseling en snel verspreiden.

 

De aandoening begint meestal in de kieuwen en verspreidt zich vervolgens naar de rest van het lichaam. Dit leidt tot het loslaten van de slijmlaag, waardoor de huid en ogen troebel worden. Een kenmerkend symptoom is dat het lijkt alsof de huid van de vis bedekt is met fijn gestrooid peperpoeder. In een verder gevorderd stadium kunnen vissen schrikachtig zwemmen, ademhalingsproblemen krijgen, loslatende huid en ruwe vinnen vertonen. Vissen worden vaak lusteloos en kunnen uiteindelijk sterven als de ziekte niet wordt aangepakt.

 

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar voor de behandeling van Peperstip. Welke u ook kiest, het is belangrijk om eerst een gedeelte van het aquariumwater te verversen, waarbij u de bodem grondig stofzuigt. Door dit te doen, verwijdert u een deel van de cysten die zich op de bodem hebben afgezet. Vervolgens kunt u met de medicatie starten. Lees altijd de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door, want de dosering en instructies kunnen per merk verschillen. Het is essentieel om de behandeling volledig af te ronden, zelfs als de stipjes zichtbaar van de vissen verdwijnen. De cysten op de bodem blijven namelijk aanwezig, en pas na een volledige kuur kan de ziekte effectief worden bestreden.

 

Volg de doseringsinstructies nauwkeurig op. Een te lage dosering zal niet effectief zijn, terwijl een te hoge dosering schade kan aanrichten aan het aquariumecosysteem. Zorg ervoor dat u precies weet wat de inhoud van uw aquarium is (breedte x diepte x hoogte) en verwijder actieve kool uit het filter, aangezien deze de medicatie uit het water kan opnemen en de behandeling daarmee minder effectief maakt. Zorg ook voor voldoende watercirculatie, zodat het medicijn zich gelijkmatig door het aquarium verspreidt. Het plaatsen van een extra stromingspomp of luchtpomp tijdens de behandeling kan hierbij helpen. Veel medicijnen hebben een blauwachtige kleur, waardoor u eenvoudig kunt controleren of ze goed door het water verdeeld zijn. Let daarbij extra goed op de moeilijk te bereiken hoeken van het aquarium.


Mogelijke medicatie:


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 15-02-2025)

Rating: 0 sterren
0 stemmen