Laatst bijgewerkt: 21 februari 2025

© Foto: Karim Bouwmans

© Foto:  Jonas Schauvliege

IUCN-status: Niet bedreigd (2019)

Nederlandse naam: Vuurkeelcichlide.

Wetenschappelijke naam: Thorichthys meeki.

Synoniemen: Thorichthys helleri meeki, Cichlasoma meeki, Herichthys meeki, Cichlasoma hyorhynchum.

Oorsprong: Mexico, Guatemala en Belize.

Biotoop: Midden-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: De mannetjes worden groter, zo'n 17 centimeter, waar de vrouwtjes een lengte bereiken van zo'n 13 centimeter. De vrouwtjes hebben verder meer kleur op hun vinnen en een rondere buikpartij. Het einde van de rugvin van de mannetjes loopt spits toe en is bij de vrouwtjes rond.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7,5.

GH: 5 tot 10.

Licht: Matig.

Beplanting: Gebruik stevige planten want vooral tijdens de paring woelen ze alles om. Drijfplanten om het licht te dimmen worden ook op prijs gesteld.

Bodembedekking: Gebruik zand of (afgerond) fijn grind. Verder veel stukken hout, takken en stenen mogen ook niet ontbreken.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 8 jaar.

Lengte: 12 tot 20 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.

Aquariummaat: 150 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Vreedzaam.

Aantal: Per paartje.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 3 dagen.

Bijzonderheden:

Kweekinfo: Het kweken met de Vuurkeelcichlide is vrij eenvoudig.

Men kan duidelijk zien dat zich een koppel heeft gevormd wanneer ze beginnen met het vormen van een territorium en alle andere vissen daaruit resoluut verjagen. Vervolgens gaan ze actief op zoek naar een geschikte steen (zorg er dus voor dat er voldoende stenen in het aquarium aanwezig zijn), die eerst grondig en zorgvuldig zal worden schoongepoetst door het koppel. Na het intensieve schoonmaken van de steen zal het vrouwtje tussen de 100 en 500 eitjes afzetten, die vrijwel direct daarna zorgvuldig door het mannetje worden bevrucht om de voortplanting te voltooien.

Ongeveer 3 dagen na het afzetten van de eitjes komen ze uit, en nog eens 3 dagen later beginnen de jongen te zwemmen. Op dat moment kan er gevoerd worden met fijn stofvoer en Artemia. De ouders graven kuilen in de bodem van het aquarium waar de jongen gedurende 7 tot 8 dagen zorgvuldig in worden ondergebracht om ze te beschermen. Daarna beginnen de jongen samen met de ouders het aquarium verder te verkennen. Deze jonge vissen zijn echter zeer gevoelig voor veranderingen in de watersamenstelling; probeer dit dus zoveel mogelijk te voorkomen totdat ze een grootte van ongeveer 6 centimeter hebben bereikt en sterker zijn geworden.


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 21-02-2025)

Rating: 0 sterren
0 stemmen