© Foto: Rolf Martens

IUCN-status: Kritiek (2018)

Nederlandse naam: Zebrameerval, Zebra Pleco, L046.

Wetenschappelijke naam: Hypancistrus zebra (L046).

Synoniemen:

Oorsprong: Brazilië (Rio Xingu).

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Zeer lastig te zien, het mannetje heeft een grotere kop dan het vrouwtje.

Temperatuur: 23 - 26 graden Celsius.

pH: 6 tot 7,5.

GH: 5 tot 8.

Licht: Matig.

Beplanting: Normale beplanting en eventueel wat drijfplanten om het licht te dimmen.

Bodembedekking: Bij voorkeur fijn afgerond zand, eventueel is fijn afgerond grind ook een mogelijkheid. Stukken (kien)hout, stenen, rotsen en takken waarmee schuilplaatsen zijn gemaakt mogen zeker niet ontbreken.

Stroming: Normaal.

Leeftijd: 15 jaar.

Lengte: Maximaal 14 cm, maar meestal niet groter dan 10 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer, groenvoer en levend voer.

Aquariummaat: 100 cm.

Waterlaag: Bodembewoner.

Karakter: Vreedzaam, mannetjes onderling zijn nog al eens agressief tegen elkaar.

Aantal: Solitair of een groepje van 6 of 7 vissen.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.

Tijd voor uitkomen eitjes: 4 tot 7 dagen.

Bijzonderheden: Deze vis wordt 's nachts actief, dus moeten er genoeg schuilplaatsen zijn waar hij zich overdag terug kan trekken. Het zijn dure vissen, ze worden zo tussen de € 120,- en soms wel meer dan € 200,- verkocht.

Kweekinfo: Het kweken is niet eenvoudig met deze vis.

 

Voor een succesvolle kweek is het belangrijk om de temperatuur in de kweekbak te verhogen naar 27 tot 30 graden Celsius. Zorg ervoor dat er meerdere legholen in de bak aanwezig zijn. Hoewel de waterkwaliteit minder kritisch is, is het aan te raden een kweekgroep aan te schaffen. Dit vergroot de kans op het vormen van een koppel. Het nadeel is echter dat een kweekgroep prijzig kan zijn. Zorg voor gevarieerd en voldoende voer, wat een uitdaging kan zijn omdat de L046 niet goed concurreert om voedsel met andere vissen. Om dit probleem te vermijden, wordt aangeraden de kweekbak uitsluitend voor deze soort te gebruiken, een zogeheten speciaalbak. Voer bestaat idealiter uit levende rode muggenlarven, Artemia of jonge vuurgarnalen. Variatie en voldoende voeding zijn hierbij essentieel.

 

 

Een goede stroming is cruciaal in de kweekbak. Een filtercapaciteit van minimaal tien keer de inhoud van het aquarium is niet overdreven. Ook kan men eventueel nog een extra stromingspomp toevoegen. Zorg voor legholen in diverse maten, zodat de vissen hun voorkeurshol kunnen kiezen. Zorg er ook voor dat de stroming langs de voorkant van de legholen stroomt, zonder direct het hol in te gaan.

 

 

Verlaag vervolgens de temperatuur geleidelijk naar 22 graden Celsius, bij voorkeur over een periode van twee dagen. Tijdens deze koelere periode geef je de vissen gedurende vijf dagen geen voer. Dit is geen probleem, mits de vissen vooraf goed gevoed zijn met gevarieerd voedsel.

 

 

Na vijf dagen begin je de temperatuur weer te verhogen, met ongeveer 1 graad per dag, terwijl je de vissen opnieuw begint te voeren met voldoende levend voedsel. Zodra de temperatuur 30 graden Celsius bereikt, ververs je 50% van het water met water van ongeveer 27 graden Celsius.

 

 

Als alles goed verloopt, worden er zo’n 10 tot 18 eitjes gelegd, die vervolgens door de vader zullen worden verzorgd. Afhankelijk van de temperatuur en waterkwaliteit komen de eitjes na 4 tot 7 dagen uit. De jongen hebben een grote dooierzak waarmee ze 10 tot 15 dagen kunnen overleven. In deze periode zijn ze zeer kwetsbaar; zelfs kleine slakken kunnen fataal zijn. Schoon, warm water met voldoende zuurstof is in deze fase essentieel. Het voeren van de jongen kan lastig zijn. Een veelgebruikt voerproduct is Sera Viformo. Door het vocht van geperste rode muggenlarven over deze tabletten te gieten en dit goed te laten intrekken, wordt het voer aantrekkelijker en wordt sterfte onder de jongen verminderd. Na ongeveer twee jaar bereiken de zebra's een volwassen lengte van 6 tot 7 cm en kunnen ze zelf voor nageslacht zorgen.

 


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 03-03-2025)

Rating: 5 sterren
1 stem