© Foto's boven: Bart Vanrompaey

© Foto: Susan Oerlemans - de Bats

IUCN-status: Niet bedreigd (2018)

Nederlandse naam: Jack Dempsey cichlide.

Wetenschappelijke naam: Rocio octofasciata.

Synoniemen: Heros octofasciatus, Archocentrus octofasciatus, Cichlasoma octofasciatum, Cichlasoma octofasciatus, Nandopsis octofasciata, Parapetenia octofasciata, Cichlasoma hedricki, Cichlosoma biocellatum, Cichlasoma biocellatum.

Oorsprong: Zuid-Mexico, Honduras, Belize en het schiereiland Yucatan.

Biotoop: Midden-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: De mannetjes worden groter dan de vrouwtjes en de vrouwtjes zijn donkerder van kleur en hebben minder spikkels dan de mannetjes.

Temperatuur: 22 - 25 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7.

GH: 5 tot 12.

Licht: Matig.

Beplanting: Gebruik harde planten maar veranker die wel goed. Drijfplanten zijn ook geschikt om te zorgen dat het licht gedempt wordt.

Bodembedekking: Gebruik zand of fijn afgerond grind want ze graven graag. Houtstronken, takken en stenen mogen ook niet vergeten worden.

Stroming: Normaal tot hard.

Leeftijd: 15 jaar.

Lengte: 16 tot 20 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.

Aquariummaat: 150 cm.

Waterlaag: Midden en onder.

Karakter: Agressief.

Aantal: Paartje.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 3 tot 5 dagen.

Bijzonderheden: Van de Jack Dempsey zijn vele kweekvariëteiten met zeer spectaculaire kleuren. Het aquarium voor deze vis dient te worden ingericht met sterke planten en voorzien zijn van vele rotsen en kienhout waarmee schuilplaatsen zijn gemaakt. De planten kunnen het best in bloempotjes worden gezet omdat ze anders zullen worden omgewoeld. Voor de bodem kan men het beste zand of fijn rond grind gebruiken en men heeft een sterke filter nodig omdat ze veel rommel maken en graag woelen in het zand. Ze zijn zeer agressief, zeker tijdens de broedperiode, en kunnen dus alleen maar worden samen gehouden met andere grote Cichlide-soorten. En dan nog is de kans groot op vechten vanwege hun territoriale gedrag.

Kweekinfo: Het kweken met deze soort is vrij eenvoudig.

 

De kweek is vrij eenvoudig. Het beste kan men eerst een groepje jonge vissen aanschaffen. Daaruit zullen later vanzelf 1 of meerdere koppels ontstaan waarmee men kan gaan kweken.

 

Voor de ei afzetting wordt meestal een platte steen uitgezocht. Deze zal eerst grondig worden schoongepoetst waarna er de eitjes op worden afgezet en bevrucht. Dit kunnen wel zo'n 800 stuks zijn. Vanaf dan zijn de beide ouders zéér agressief tegen alles wat in de buurt van de eitjes komt. Na 3 tot 5 dagen komen de eitjes uit, de jongen zullen intensief worden beschermd en verzorgd door de beide ouders.

 

Als ze eenmaal gaan rondzwemmen, meestal na 3 dagen na het uitkomen van de eitjes, kunnen ze worden opgekweekt met artemia-naupliën.