Laatst bijgewerkt: 18 februari 2025
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Nederlandse naam: Kakatoe dwergcichlide.
Wetenschappelijke naam: Apistogramma cacatuoides.
Synoniemen:
Oorsprong: Peru en Brazilië.
Biotoop: Zuid-Amerikaans.
Geslachtsonderscheid: Het mannetje is niet alleen groter, maar ook opvallend kleurrijker dan het vrouwtje.
Temperatuur: 22 - 28 graden Celsius.
pH: 4,5 tot 7,5.
GH: 5 tot 8.
Licht: Matig tot normaal.
Beplanting: Goed beplant aquarium.
Bodembedekking: Ze geven de voorkeur aan een donkergekleurde, zanderige bodem. Ook houden ze van gedroogd bladafval op de bodem, zoals bladeren van beuken, eiken of Ketapang-amandelbomen.
Stroming: Zwak tot matig.
Leeftijd: 5 jaar.
Lengte: Vrouwtje 5 cm en mannetje 8 cm.
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en klein levend voer.
Aquariummaat: 80 cm.
Waterlaag: Onder het midden.
Karakter: Vreedzaam.
Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits samengehouden met niet al te drukke vissen.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na 3 tot 4 dagen.
Bijzonderheden: Er zijn diverse kweekvariëteiten in verschillende kleuren. Zorg voor voldoende schuilplaatsen in het aquarium, zoals kienhout, stenen of planten. Ook een bloempotje of een halve kokosnoot wordt zeer gewaardeerd. Deze vissen geven de voorkeur aan zacht, licht-zuur water, dus het filteren over turf is sterk aanbevolen. Regelmatig water verversen is eveneens belangrijk, aangezien ze erg gevoelig zijn voor watervervuiling.
Kweekinfo: De kweek met de Apistogramma cacatuoides is niet al te moeilijk.
Het water in de kweekbak moet zacht en licht zuur zijn, want dit creëert de optimale omstandigheden voor de vissen en hun voortplanting. Het is daarom sterk aan te raden om te filteren met turf, omdat dit helpt om het water de juiste eigenschappen te geven. Voor het afzetten van eitjes geven de vissen een duidelijke voorkeur aan een schuilplaats, zoals een omgekeerd bloempotje of een halve kokosnoot, die als veilige plek dient. De eitjes, die in totaal ongeveer 80 stuks tellen, worden zorgvuldig tegen de bovenkant van het schuilplekje afgezet, waar ze goed beschermd zijn. Het vrouwtje neemt de verantwoordelijkheid voor de verzorging van de eitjes op zich, terwijl het mannetje zich volledig richt op het verdedigen van het territorium tegen mogelijke indringers.
Na een periode van ongeveer 3 tot 4 dagen komen de eitjes uit, waarna het vrouwtje de jongen zorgvuldig begeleidt. Ze zorgt ervoor dat de jongen zich ongeveer een week veilig door het aquarium bewegen, terwijl het mannetje in die tijd hard werkt om andere vissen op afstand te houden. In een kweekbak is het echter beter om het mannetje na het uitkomen van de eitjes te verwijderen, omdat hij bij gebrek aan andere bewoners anders agressief kan worden tegen het vrouwtje en de jongen. De jonge visjes kunnen vervolgens eenvoudig worden grootgebracht door ze te voeren met Artemia-naupliën, die een geschikte en voedzame start vormen voor hun verdere groei.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 18-02-2025)