Laatst bijgewerkt: 24 februari 2025
IUCN-status: Niet bedreigd (2010)
Nederlandse naam: Prachtbarbeel.
Wetenschappelijke naam: Pethia conchonius.
Synoniemen: Cyprinus conchonius, Barbus conchonius, Puntius conchonius, Systomus conchonius, Barbus conchonlus, Systomus pyropterus, Barbus pyrhopterus, Systomus pyrrhopterus, Puntius conchonius khagariansis.
Oorsprong: Zuid-Azië (Afghanistan tot Bangladesh).
Biotoop: Aziatisch.
Geslachtsonderscheid: De mannetjes zijn feller van kleur (roder) en slanker dan de vrouwtjes.
Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.
pH: 6,5 tot 7,5.
GH: 5 tot 20.
Licht: Normaal.
Beplanting: Normale tot dichte randbeplanting, zorg wel dat er voldoende zwemruimte overblijft.
Bodembedekking: Zand of grind. Wat (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.
Stroming: Matig tot sterk.
Leeftijd: 4 jaar.
Lengte: 5 tot 7 cm.
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.
Aquariummaat: 100 cm.
Waterlaag: Midden.
Karakter: Vreedzaam, echter niet samen houden met Maanvissen, Betta splendens en de meeste Labyrintvissen (vanwege hun sprieten). Het zijn vinnenbijters.
Aantal: Schooltje van minimaal 6 stuks.
Geschikt voor: Beginners.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na 30 uur.
Bijzonderheden:
Kweekinfo: Het kweken met de Prachtbarbeel is relatief eenvoudig.
Gebruik een kweekbak met op de bodem 2 of 3 lagen knikkers, aangezien deze een perfecte schuilplek vormen voor de eitjes na de afzetting. Doordat de eitjes tussen de knikkers vallen, wordt voorkomen dat de ouders ze kunnen opeten. Dit vergroot de kans op een succesvolle kweek aanzienlijk. Leg bovenop de knikkers een flinke hoeveelheid Javamos, wat extra beschutting biedt en de omgeving natuurlijker maakt. De kweekbak kan het beste op een plaats worden gezet waar deze in de ochtendzon staat, omdat het ochtendlicht een stimulerend effect kan hebben op het kweekproces.
Geef de Prachtbarbelen, voordat u ze in de kweekbak plaatst, een volle week lang voldoende eiwitrijk voedsel. Dit dieet is essentieel omdat het de ei productie bij het vrouwtje activeert en de kwaliteit van de eitjes verbetert. Een goede voorbereiding met het juiste voedsel verhoogt de kans op een succesvolle voortplanting aanzienlijk.
Wanneer u uw schooltje Prachtbarbelen observeert, zult u vrijwel zeker een koppeltje kunnen identificeren, want ze zullen elkaar voortdurend opzoeken en samen zwemmen. Plaats dit koppeltje in de avond in de kweekbak, zodat ze rustig kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Het komt vaak voor dat zij de volgende ochtend al de eitjes afzetten, wat neerkomt op een indrukwekkend aantal van 200 tot 300 stuks. Nadat de eitjes zijn afgezet, kunt u de ouders uit de kweekbak verwijderen, aangezien hun rol in het proces dan is voltooid. De jongen zullen na ongeveer 30 uur uitkomen, wat een bijzonder moment is om mee te maken. Zodra ze actief beginnen te zwemmen, kunt u ze voeren met fijn stofvoer en pas uitgekomen Artemia, wat een uitstekende start biedt voor hun groei en ontwikkeling.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 24-02-2025)