© Foto: Tropische vissengids

IUCN-status: Onzeker (2020)

Nederlandse naam: Vorkstaartregenboogvis.

Wetenschappelijke naam: Pseudomugil furcatus.

Synoniemen: Popondetta furcata, Popondichthys furcatus, Pseudomugil furcata.

Oorsprong: Nieuw-Guinea.

Biotoop: Australisch.

Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben helderder kleuren en een langere en meer uitgerekte rugvin dan de vrouwtjes.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7,5.

GH: 12 tot 16.

Licht: Matig.

Beplanting: Een dichte beplanting en drijfplanten om het licht te dimmen stellen ze erg op prijs. Er moet echter wel voldoende open zwemruimte overblijven.

Bodembedekking: Zand of grind. Stukken (kien)hout, stenen en takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 3 jaar.

Lengte: 4 tot 6 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.

Aquariummaat: 80 cm.

Waterlaag: Boven het midden.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Schooltje van minimaal 6 vissen.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Kan, mits de medebewoners kleine en rustige vissen zijn. Ze voelen zich echter beter in een speciaalaquarium.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 7 tot 10 dagen.

Bijzonderheden: 

Kweekinfo: Het kweken met deze vis is niet zo moeilijk.

 

Men heeft een kweekbak nodig die beplant moet zijn met fijnbladige planten en/of Javamos, waar de eitjes tussen kunnen worden afgezet. Deze planten bieden een ideale plek voor de vissen om hun eitjes te deponeren en zorgen bovendien voor een natuurlijke omgeving. Men kan ervoor kiezen om een paartje in de kweekbak te plaatsen, maar het wordt ook aangeraden om een groepje van 2 mannetjes en 3 vrouwtjes samen te zetten. Dit verhoogt de kans op een succesvolle kweek aanzienlijk, omdat er dan meer interactie en activiteit tussen de vissen plaatsvindt.

 

Voor een optimale kweek, voer de vissen een week lang met levend voer en diepvriesvoer. Dit stimuleert hun conditie en bereidheid tot voortplanten. Vaak duurt het daarna niet lang voordat de eitjes worden afgezet. Dit proces vindt meestal in de ochtend plaats en bij voorkeur in het ochtendzonnetje, wat een extra stimulans lijkt te bieden. Het afzetten van de eitjes kan zich over meerdere dagen uitstrekken, waarbij er doorgaans zo'n 20 tot 40 eitjes worden geproduceerd. Zodra men vermoedt dat het afzetten van de eitjes is voltooid, is het verstandig om de volwassen vissen te verwijderen om te voorkomen dat zij de eitjes opeten of beschadigen.

 

De eitjes komen na een periode van ongeveer 7 tot 10 dagen uit, afhankelijk van de omstandigheden in de kweekbak, zoals temperatuur en waterkwaliteit. Zodra de jongen beginnen te zwemmen, kan men hen opkweken door te starten met zeer fijn infuus en stofvoer. Naarmate de jongen groeien, kan men overschakelen naar pas uitgekomen Artemia-naupliën, die een uitstekende voedingsbron vormen voor hun verdere ontwikkeling.

 


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 03-03-2025)

Rating: 0 sterren
0 stemmen