Laatst bijgewerkt: 24 februari 2025
IUCN-status: Niet bedreigd (2011)
Nederlandse naam: Smaragd, Groene of Neon dwergrasbora.
Wetenschappelijke naam: Microdevario kubotai.
Synoniemen: Microrasbora sp. 1, Microrasbora kubotai.
Oorsprong: Thailand.
Biotoop: Aziatisch.
Geslachtsonderscheid: Niet zichtbaar.
Temperatuur: 23 - 26 graden Celsius.
pH: 6,5 tot 7,5.
GH: 8 tot 12.
Licht: Matig.
Beplanting: Dichte beplanting met nog wel voldoende zwemruimte. Drijfplanten zijn aan te raden en dan kan de verlichting wat sterker.
Bodembedekking: Zand of grind. Hier en daar wat stenen en rotsen worden zeker ook op prijs gesteld.
Stroming: Matig tot sterk.
Leeftijd: 3 jaar.
Lengte: 1 tot 2 cm.
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en klein levend voer zoals watervlooien en artemia.
Aquariummaat: 40 cm.
Waterlaag: Boven en midden.
Karakter: Zeer vreedzaam.
Aantal: Schooltje van 10 of meer. Heeft men minder exemplaren dan worden ze erg schuw en ziet men ze zelden.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Kan, mits samen gehouden met kleine vissen. Het is echter veel beter om ze in een speciaal aquarium te houden.
Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 72 uur.
Bijzonderheden:
Kweekinfo: Het kweken met dit visje is niet makkelijk maar wel mogelijk.
Het beste kan men een groep apart zetten, vooral als er normaal gesproken andere soorten in het aquarium zwemmen. Hierdoor kan men voorkomen dat er competitie ontstaat of dat eitjes en larven worden opgegeten door andere vissen. Plaats daarnaast veel planten in het aquarium; vooral de Ceratophyllum demersum (Hoornblad) is uitermate geschikt. Dit type plant is ideaal omdat de fijne blaadjes een perfect veilige plek bieden waar de eitjes eenvoudig kunnen worden gelegd. Deze eitjes zijn piepklein, slechts een halve millimeter groot, en profiteren van de beschutting die de plant biedt. Om de groep te stimuleren tot het afzetten van eitjes, dient men er goed op te letten dat het water regelmatig wordt ververst. Daarnaast is het essentieel dat de waterwaarden voortdurend perfect zijn en in optimale conditie blijven.
Wanneer er eenmaal eitjes zijn afgezet, kijken de ouderdieren er niet meer naar om en laten ze deze volledig aan hun lot over. Houd er echter rekening mee dat de eitjes fotofobisch zijn, wat betekent dat ze absoluut niet tegen licht kunnen en daarom in volledige duisternis moeten worden gehouden om te overleven en zich goed te ontwikkelen.
Na een periode van ongeveer 72 uur komen de larfjes tevoorschijn en beginnen ze hun eerste stappen in het leven. Nog eens 3 tot 4 dagen later zullen deze larfjes vrij rondzwemmen in het aquarium, wat een bijzonder moment is. Op dat punt kan men beginnen met het voeren van de jonge visjes. Start met infusiediertjes, die klein genoeg zijn om door de jonge visjes gegeten te worden. Later kan men overstappen op Artemia-naupliën, die een uitstekende en voedzame aanvulling vormen voor hun groei en ontwikkeling.
Hoe nuttig vond u dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 24-02-2025)