IUCN-status: Niet bedreigd (2018)
Nederlandse naam: Koperzalmpje.
Wetenschappelijke naam: Hasemania nana.
Synoniemen: Tetragonopterus nanus, Hemigrammus nanus, Hasemania marginata.
Oorsprong: Brazilië.
Biotoop: Zuid-Amerikaans.
Geslachtsonderscheid: Mannetjes hebben een koperen (rood/oranje) kleur terwijl vrouwtjes meer groen-gelig van kleur zijn. De mannetjes zijn ook slanker gebouwd dan de vrouwtjes.
Temperatuur: 26 - 30 graden Celsius.
pH: 6,5 tot 7,5.
GH: 8 tot 12.
Licht: Matig.
Beplanting: Dichte beplanting en wat drijfplanten.
Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.
Stroming: Matig.
Leeftijd: 4 jaar.
Lengte: 4 tot 5 cm.
Voedsel: Droogvoer en diepvriesvoer.
Aquariummaat: 60 cm.
Waterlaag: Midden.
Karakter: Zeer vreedzaam.
Aantal: Schooltje van minstens 6 vissen.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits samen gehouden met niet al te grote vissen.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na 24 tot 36 uur.
Bijzonderheden:
Kweekinfo: Om een kweek te laten slagen met het Koperzalmpje is niet makkelijk.
Als de pH, KH en GH waarden laag zijn is het vrij makkelijk om de vissen te laten paren, echter komt er van het nest zelden iets terecht dus zal men anders te werk moeten gaan.
Houd het mannetje en het vrouwtje 10 dagen van elkaar gescheiden en voedt ze met hoogwaardig levend voer. Daarna kan men ze samen in de gereedstaande kweekbak doen.
Men heeft een aparte kweekbak nodig die niet al te groot hoeft te zijn, 15 liter is voldoende. Zorg voor zacht water met een GH van minder dan 10 en een pH van 6. Om dit in stand te houden kan men het beste filteren over turf. Een temperatuur van 25 graden Celsius is de meest ideale temperatuur. Plaats de kweekbak op een donkere plaats want de vissen zetten de eitjes in de schemering af. Doe in de kweekbak donker gekleurde acryl wol (synthetische wol) en pluis dat uit elkaar. In het uitgeplozen wol worden ongeveer 200 eitjes afgezet. Ook kan men Javamos gebruiken voor de ei afzetting. Na de afzetting dient men de ouders zo snel mogelijk te verwijderen daar ze anders de eitjes weer opeten.
Na zo'n 24 tot 36 uur komen de eitjes uit, de jongen zijn heel klein en moeten ze met het kleinste voer worden gevoed. De eerste paar dagen kan men ze voeren met infusoriën en pantoffeldiertjes. Na een dag of 8 zijn ze groot genoeg om ook Artemia-naupliën te kunnen eten. Als ze 3 weken oud zijn kan men fijn stofvoer geven.