Nederlandse naam: Marisa slak.
Wetenschappelijke naam: Marisa cornuarietis.
Herkomst: Brazilië, Columbia, Venezuela, Panama, Costa Rica en Honduras.
Lengte: 5 tot 6 cm.
Leeftijd: Meerdere jaren.
Tweeslachtig: Nee.
Temperatuur (min. max.): 18 - 28 graden Celsius, komt de temperatuur onder de 18 graden dan gaat de slak in een soort winterslaap. Hij kan echter tot 8 graden overleven.
pH (min. max.): 7 - 8,5.
Aquariumeisen: In een goed beplant en groot aquarium kunnen 1 tot 2 slakken worden gehouden zonder al te grote schade aan te richten want hun hoofdvoedsel bestaat uit planten.
Voedsel: Plantaardig materiaal is zijn hoofdvoedsel, daar vallen ook gezonde planten in het aquarium onder. Dode vissen ruimen ze ook op en zelfs andere kleine slakkensoorten worden niet gespaard.
Kweek: De paring kan lange tijd duren en wordt soms eventjes onderbroken. Marisa legt haar eieren onder water. Elke 3 tot 5 dagen kan het vrouwtje eieren leggen en dit een aantal weken lang. De eieren hebben een temperatuur nodig van 18 tot 28°C en moeten onder water blijven anders drogen ze uit. Na 2 tot 4 weken komen de jonge slakken uit. De meesten overleven de eerste weken niet maar de anderen groeien snel. Als ze ongeveer 2,5 cm groot zijn kunnen ze op hun beurt voor nageslacht zorgen.
Bijzonderheden: Door de aquariumhandel heeft deze slak zijn verspreidingsgebied kunnen uitbreiden. Ook voor het bestrijden van waterplanten is deze soort gebruikt waardoor ze nu onder andere ook in Florida voorkomt. Ook werd voorgesteld om deze slakken te gebruiken als onkruidbestrijder voor planten zoals de Waterhyacinth. Studies hebben aangetoond dat Marisa de wortels van deze planten eet waardoor de groei vertraagt wordt. Elders in het zuiden van de VS en in Puerto Rico werd Marisa ingeschakeld tegen enkele andere planten. Daarbij werd wel vergeten dat deze slak ook rijst eet en andere planten die wel gebruikt worden door de mens. Marisa wordt in Puerto Rico gegeten door de plaatselijke bevolking.