IUCN-status: Niet bedreigd (2019)
Nederlandse naam: Dwergregenboogvis.
Wetenschappelijke naam: Pseudomugil gertrudae.
Synoniemen:
Oorsprong: Australië en Nieuw-Guinea.
Biotoop: Australisch.
Geslachtsonderscheid: Vrouwtjes hebben over het algemeen een hogere bouw dan de mannetjes, terwijl de volgroeide mannetjes grotere rug-, anaal en buikvinnen hebben, met verlengde filamenten aan de eerste rugvin en aan de buikvinnen. Mannetjes vertonen ook een meer uitgesproken stippenpatroon op het lichaam en de vinnen.
Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.
pH: 5,5 tot 6,5.
GH: 5 tot 12.
Licht: Matig.
Beplanting: Een dichte beplanting en drijfplanten om het licht te dimmen stellen ze erg op prijs. Er moet echter wel voldoende open zwemruimte overblijven.
Bodembedekking: Zand of grind. Stukken (kien)hout, stenen en takken worden zeker ook op prijs gesteld.
Stroming: Zwak tot matig.
Leeftijd: 5 jaar.
Lengte: 3 tot 3,5 cm.
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer, groenvoer en klein levend voer.
Aquariummaat: 80 cm.
Waterlaag: Midden.
Karakter: Zeer vreedzaam.
Aantal: Schooltje van minimaal 6 vissen.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Kan, maar dan moeten de medebewoners ook kleine en rustige vissen zijn. Ze zullen zich echter veel beter voelen in een speciaalaquarium.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 10 dagen.
Bijzonderheden:
Kweekinfo: Het kweken met deze vis is niet zo moeilijk.
Men heeft een kweekbak nodig die beplant moet zijn met fijnbladige planten en/of Javamos, daar worden de eitjes tussen afgezet. Men kan een paartje in de kweekbak plaatsen of een groepje van 2 mannetjes en 3 vrouwtjes, dan heeft men meer kans op een succesvolle kweek.
Voer de vissen een week lang met met levend voer en diepvriesvoer, ook kan men de temperatuur wat verhogen. Dan duurt het vaak niet al te lang voordat er eitjes worden afgezet. Als u denkt dat ze klaar zijn met de ei afzetting kan men het beste de volwassen vissen verwijderen.
De eitjes komen na ongeveer 10 dagen uit. Als de jongen gaan zwemmen kan men opkweken met fijn infuus, azijnaaltjes en stofvoer, iets later met pas uitgekomen Artemia-naupliën.